Äntligen har den fått ett namn!


Ni minns kanske denna underbara servis? Jag har skrivit om den flera gånger förr. Det har blivit hela fyra inlägg (fem om man räknar med detta) som ni kan kika på här, här, här och här!

Inne på Femtiotalsjakten berättar Libby att några läsare skrivit lite information om den underbara servisen! Den gjordes år 1959 och fick namnet "Regina". Formgivare är Walther Garstecki och dekoren är ritad av Brita Mellander.

Här ser Ni hur det kan se ut när man ska duka med servisen för ett litet kafferep eller kalas.

Vill man kan man låta gästerna få välja om de vill använda sin assiett eller inte och då kan man duka kopparna på detta viset istället.

Uppläggningsfatet som ska fyllas med goda kakor och bullar är alldeles kvadratiskt.Kaffekannan är smal men ståtlig med sin höjd och underbara form!Kul att äntligen få veta lite mer om min absoluta favoritservis. Det roligaste är nog ändå att den blev gjord under 1950-talet och inte 1960-talet som jag först trodde. Det må vara sent 1950-tal men det är i alla fall 1950-tal. Hjärtat klappar av lycka! Tänk vad lite information kan göra en glad. (Tack för tipset Libby!)Gammal biograf? (Ny uppdatering!)


Gårdagen bjöd på Power Meet i Hässleholm och under cruisingen fick jag syn på denna underbara neonskylt. (Passar på att nämna att det var roligt på både Power Meetet och cruisingen. En träff Ni borde besöka någon gång om Ni inte redan gjort det)

Det är en biograf som legat där en gång i tiden. Utifrån det lilla jag kunde se där jag satt i bilen såg det ut att vara en butik nu. Roligt att de låtit både skylten och det lilla taket över ingången sitta kvar. Jag hoppas de kommer få stanna där! (Det kan vara så att det fortfarande är en biograf, det var lite svårt att se ordentligt där jag satt. Någon som vet om biografen finns kvar?)Uppdatering!: Rebecca berättar detta i en kommentar:

"Biografen Park har sedan några år tillbaka flyttat till Kulturhuset vid centralen. Den finfina skylten har de dock lämnat kvar och lokalen stod tom i många år. Jag tror det var förra sommaren som en presentbutik flyttade in där. Vad jag har förstått har de försökt behålla så mycket av interiören som möjligt, men jag har faktiskt inte varit där inne (sedan biografen flyttade då).
Vänliga hälsningar från en Hässleholmsbo"

Uppdatering 2: Rasmus berättar om utseendet i den gamla biografen i en kommentar. Visst låter det underbart?
"Inredning. Inne i foajen möts du av marmor golv. Det man lägger märke till att ju längre in man tittar destu större blir det, det för att golvet längre fram sänkts och foajen öppnar upp mer.
Höger sida fanns det speglar för att göra intrycket av rummet ännu större. mitt i foajen finns ett utställning bås i mitten runt en pelare. Nergång till toaletterna fanns till höger vilket låg under foaje golvet. in till vänster öppnade sig foajen upp med en stor curvad vägg som var klädd i illrött skin, från golv till tak med svarta knappar fast satta. soffan som följde väggen var i början av samma skin men efter många år byttes det till svart tyg.

Biografen var som en så kallad singelbio(en salong). Vid slutet mellan den röda skinväggen och kassan som var längsgående med bakvägen i foajen fanns ingången till salongen. Denna singelbion(en salong) var ritad så ifall gick ut och in i salong så skulle det inte störa de som satt och tittade. Därför det första man möter när man går in är en vägg man måste gå till vänster eller höger. När väggen slutar börjar ett räcke som följde den bakre radens kurva.
Salongen var bestyckad av mahongny från Nigeria från golv upp till 1,5m på sido väggarna. Dock allt bakom den inre bakväggen i salongen var klädd av detta från golv till tak. Sido väggarna hade lampor som en lokal smedja hade gjord i guldmässing, ser ut som blommor och näktar var glödlamporna. Vit var resten av väggarna och taket.
Bakre raden var bruna skinnsoffor resterande stolar som dagen plus fotöljer man kan hitta på dagens biografer. Detta var 1998. Stolarna hade matt mörk lila färg på tyget och var 256st, när de öppnade hade dem 409 platser. När vi flyttade till kulturhuset gjorde vi en exakt kopia av neonskylten och har en likadan nu på vår vägg.

Hoppas detta gör att ni kommer åter igen till power meat hässleholm som någon utflyckt efter bilträffen på hässleholmsgården."


Lite hjärngympa kanske?


I ett vitrinskåp som står i köket finns det en hylla med lite roliga retro-askar. En av askarna innehåller tvål och en annan innehåller ett köksredskap från Tyskland. Förmodligen från sent 1950-tal eller tidigt 1960-tal skulle jag tro.

Den tredje asken innehåller ett spel som heter Ordjakt. Ni minns kanske detta inlägg? Det var det här fyndet jag hittade där inne.

Nu kan vännerna eller familjen samlas och spela spel tillsammans samtidigt som man har chansen att få lära sig något nytt och bli mer allmänbildad.Färgglatt & fult men ack så fräckt ändå!


Tyvärr var det inte många som ville vara med och gissa på min lilla minigåta men här kommer i alla fall svaret.

I brevlådan kunde det ha legat handdukar eller dukar men det var det inte. Det var två bordstabletter (hoppas jag lyckas få tag på två till) eller underlägg för tallriken som man säger nu för tiden. Väldigt retro! Detta måste vara något av de fulaste men ändå häftigaste tyg jag sett. Jag kan inte låta bli att både älska och hata dem på samma gång!Underbara säger jag, vad säger Du?Spännande


Det kom något roligt i brevlådan idag. Några ledtrådar är att det är färgglatt, mjukt och har fyra hörn. Någon som kan komma på vad det var som landade i brevlådan? Svaret får ni imorgon (Torsdag) kväll.

Svaret hittar ni här!


Kan det bli bättre?


"En solig dag, en kall coca cola, kärleksvännen vid sidan ute på verandan eller en äng, en droppformad skål från Gustavsbergs eldfasta serie Gefyr fylld med goda jordgubbar att njuta av." -Detta kommer bli en vanlig syn i sommar!
(Gustavsberg, Eldfast, GEFYR, 68) (M1L?)

För fler bilder och information om denna serie kan Du besöka 50-tals keramik.Sakerna som ville följa med hem men inte fick.


Det tål att sägas om och om igen. Det fanns mycket som ville följa med hem från Erikshjälpens retro premiär! Tyvärr hade jag, som jag tidigare sagt, redan spräckt min budget men jag kan i alla fall visa er vad det var som fångade mitt intresse.

Denna läckra lampa har jag berättat om för er redan men den tål att visas igen. Här kan Ni se hur sliten den är och eftersom jag inte är något vidare på att reperera trämöbler fick den stå kvar.Först gick bara förbi, jag såg en glad liten färgklick men tänkte inte så mycket på det. Andra varvet fångade den mitt intresse och då såg jag att det var en citruspress. En mycket häftig sådan måste jag säga! Den fingrades det på en hel del men den fick inte följa med hem. Vem vet, har jag tur finns den kanske kvar vid nästa besök? Fast å andra sidan känns 120 kronor lite väl mycket för en citruspress som till mesta dels skulle fått agera prydnad.Sänggavlarna ångrar jag faktiskt att jag inte slog till på. Riktigt snygga och 250 kronor känns inte särskilt dyrt för alla fyra. Dock var och är jag osäker på om det räcker med att fästa gavlarna i en madrass eller om man måste ha en sängram till också. Någon av mina läsare kanske vet det?

Något som många verkar sukta efter, inklusive jag, är de olika Mazettiburkarna. Denna var stor och fin men 90 kronor ger jag inte för en plåtburk. Burken under blev jag också intresserad av men efter att ha sett priset på Mazetti tittade jag inte ens på Kaffeburkens pris.

Detta är kanske inte min bästa vän direkt men jag föll ändå för den. Badrumsvågen EKS. Själva färgen och mönstret i färgen var vackert. Konstigt, jag brukar inte vara så förtjust i grönt.

En liten kökspall hade inte varit fel. Ibland måste man ju komma åt saker på en högre höjd och då skulle denna vara himla bra. Tyvärr är det inte riktigt rätt färg för mig. Jag vill ha en klarröd eller en solgul om det finns.

Tavlan som egentligen inte är en tavla utan reklam för margarinet Tre Ess kunde varit fin på köksväggen. Nu har vi tyvärr inte plats på våran köksvägg då där står en stor bokhylla. Hoppas Någon annan finner den lika rolig som jag och låter den få bosätta sig Deras kök!

Jag avslutar Erikshjälpens retro premiär med att visa en grupp utemöbler. Kanske inte den bästa färgkombinationen men det är nog just det som fångade mitt intresse. Hade jag haft en trädgård hade dessa utemöbler förmodligen fått en egen plats där.

P.s Det fanns två saker till som ville följa med mig hem och de fick faktiskt lov att göra det också!

Kungsör: "Varan som varar". Här ska det bakas mycket om Lördagarna!Tuffaste brudarna på länge!


Jag stötte på en hemsida med några riktigt vassa 1940-tals tjejer! Tre tjejer som tillsammans bildar gruppen "The Puppini Sisters". Har Ni inte besökt deras sida borde Ni genast gå in och ta Er en titt. Hemsidan är riktigt läcker!


(Klicka på bilden för att besöka deras hemsida!)

Dessa tjejer fokuserar på en jazzig musikstil. När man hör tonerna från musiken och deras härliga röster förflyttas man snabbt till en rökfylld liten bar och restaurang med liveband och söta flickor på scenen. Vid borden sitter männen i härliga kostymer och damerna vid deras sida i en härlig klänning, en söt hatt och vita handskar. Precis så som man får se det i filmens värld ibland.

Tips! Sök efter dessa tjejer på Spotify, eller något annat musikprogram, sätt er tillrätta med en liten drink i handen och bara njut en liten stund. (Jag får nog skaffa mig några martiniglas!)


ICA nära, riktigt nära!


På en gata i Lund finns det en mindre ICA-butik. Alldeles bredvid ligger trappuppgång nummer 57. Tillsammans gör de en härlig bild och det är med denna bild jag påbörjar min nya kategori "Veckans skylt".

Här kommer Ni få se neonskyltar, skyltar som på något sätt lyser när det är mörkt men även helt vanliga skyltar. Vad de kommer att ha gemensamt är den rätta retrokänslan.

Just den här bilden Ni ser ovan känns som en liten flört mellan 1950-talet och 1970-talet. Jag får en pirrig och glad känsla i magen när jag tittar på den.

Hur känner Du för bilden?


Än ger jag inte upp hoppet!


Min radio kom hem från mina föräldrar för några veckor sedan. Radiodelen fungerar bra, det blir fint ljud och jag myser lite extra varje gång jag sätter i kontakten och slår på den. Lyser härligt gör den också!Bakom skjutdörren döljer sig en LP-spelare.

Tyvärr fungerar LP-spelaren mindre bra. Det är en Garrard RC 120 Mk II och vi har lyckats få tag i några utskrifter av den engelska bruksanvisningen. Allt verkar fungera som det ska förutom plattan. Den vägrar snurra av egen kraft men om vi snurrar på den fungerar resten av apparaten som den ska. Frågan är skickad till en bekant som har skickat frågan vidare. Nu lever jag på hoppet, jag vill ju så gärna få den att fungera! Det roliga är att det inte bara är en spelare utan en skivväxlare så den kan ta upp till 10 skivor i taget.

När jag öppnade lådan (som sitter under högtalaren) upptäckte jag en liten herr-nessesär(?) med raklödder, rakborste och nagelborste(?).

Där låg det även en gammal tobakspipa. Den var alldeles svart och igentäppt av gammal tobak men efter en liten behandling av husmor blev den fin igen och fick ta plats i vitrinskåpet. Här ser ni den tillsammans med en av mina härliga retrodukar.Retro för hela slanten! (Del 2)


Man kan väl inte gå på retro premiär utan att titta lite närmre på alla prylar? I dagens inlägg tänkte jag visa er vad som fanns i hyllor och hörn på Erikshjälpen. (Ni får ha överseende med att jag inte kan formgivare och vad saker och ting heter)

Något man stöter på lite då och då är teakbrädan med hållare för rostebröd eller bröd i allmänhet skulle jag vilja säga. En annan sak är salt och pepparkar i en annorlunda grön färg. De verkar ha varit populära förr. De små spargrisarna som inte är spargrisar utan elefanter borde vara 1980-tal. Det känns så i alla fall. Jag glömde kolla lite närmre men jag tror termosarna är av märket Kokhett.

På raden under hittar vi några blanka tv-kannor och en kom-ihåg-klämma. Kannan i mitten är min personliga favorit.

Förtsätter vi i kökets anda hittar vi formar i massor. Fomar att baka i, formar att göra is med och formar att laga mat med. Vad sägs om NilsJohans formar att ha i stekpannan för att forma äggen? Brödformen blev jag lite sugen på men plånboken fick avgöra och då var det bara att avstå.

En annan rolig köksdetalj. Vad ska man ha detta till egentligen? Finns det någon som kan informera om det?

Riva grönsaker och mandlar är väl något en husmor gör ganska ofta?
Salt och pepparkvarnar och kar behövs i varje hushåll. Nu är det så att jag redan har tre retro-par av salt och pepparkar. Det känns som att det får räcka för tillfället (fniss).


Och vad skulle man kunna göra med de rivna grönsakerna? Jo man skulle kanske kunna äta dem till något gott grillat kött. Varför inte då grilla det i en NilsJohan Snapphanegrill? En solgul sådan dessutom! Själv har jag en i ljusblå färg och den kan Ni kika på här. Förresten priset på 350 kronor kändes lite väl mycket.

Vi avslutar köksavdelningen med en äggförvarare och något som skulle kunna vara en tvålhållare av märket Sonja. Sedan går vi in på vad som skulle kunna vara bradumstillbehör. Söta krokar att hänga handduken på. Jag har tidigare endast sett dem i guld eller någon sorts kopparfärg och snäppet mörkare trä men vackra är dem ändå!

I badrumsvimlet hittar vi även ett toalettbord som inte alls behöver vara inne på toaletten. Det skulle göra sig lika bra i ett sovrum och då skulle även denna vackra lampa passa att ha över. (Vill ni se fler toalettbord kan ni göra det i ett annat inlägg här och hos Femtiotalsjakten här)

Något annat som passar både i ett badrum och i ett sovrum är vackra speglar. (Personligen vill jag inte ha en spegel i sovrummen men det finns de som gillar det) Det fanns speglar med inbyggd belysning och det fanns speglar utan. Vissa var synliga och andra lite mer udangömda. Synd att ha så vackra speglar gömda! Mönstret på spegeln till vänster var en härlig detalj, det får spegeln att kännas lite mer exlusiv och dyr.

När vi ändå är inne på belysning. Här är två olika golvlampor. Den högra har jag redan pratat lite om tidigare och med risk för att vara tjatig, den är ju bara sååå läcker!

Lamporna fick mig att tänka på golv och vad passar väl bättre på ett golv än en grön ryamatta! Kanske något som Libby på Femtiotalsjakten skulle uppskatta?

Då plockar vi fram några stolar som skulle kunna matcha mattan och sätter oss ner för att blogga eller...

...varför inte skriva lite på en gammal skrivmaskin. Äger ni en skrivmaskin tycker jag att Ni ska sätta er ner och skriva ett fint litet brev till någon Ni tycker om! Det är trots allt inte ofta man får brev i brevlådan om det inte är en räkning eller en kallelse någonstans. Hittar jag en bättre skrivmaskin än denna till ett vettigt pris kommer jag nog sätta mig ner och skriva brev till nära och kära!

Om ni är nyfikna på vilka saker som fångade mitt intresse mest får ni gärna kika förbi en annan gång. Det kommer nämligen ett inlägg om detta lite senare i veckan.


Retro för hela slanten! (del 1)


I helgen hade Erikshjälpen i Åkarp (Skåne för den som inte vet) "RETRO PREMIÄR". Tydligen hade man samlat retroprylar under lite drygt en månad för att få ihop till denna premiär. Det fanns allt mellan himmel och jord från 1950-1990-tal. Enligt Erikshjälpen själv skulle det vara retro mellan 1960-1980 men det fanns saker som var både äldre och mycket nyare.

Utdrag från reklambladet: "100-tals retro prylar samlade på samma yta, lättöverskådligt, inspirerande form & färgglatt!" "Lägre priser än på fina gatan." "Vi har sparat det bästa av retro prylar i 1 månad för denna premiär!!!!!!"

Lättöverskådligt vet jag inte om jag kan hålla med om. Det var ganska rörigt och prylarna låg "huller om buller" överallt.

Det var lite trångt i gångarna och speciellt i den lilla "retro-oasen". Lampan med den turkosa skärmen fick mig knäsvag. Det tråkiga var att själva foten och den lilla trädetaljen på mitten av stågen var i alldeles för dåligt skick för att ens kolla på prislappen. Hade den varit i bättre skick hade den fått följa med hem. (Trots att budgeten för loppisinköp är överstigen denna månad!) Den ÄR ju såå LÄCKER!

Det lilla nattduksbordet med shoppingkärran ovanpå väckte lite nyfikenhet. Priset fick dock nyfikenheten att försvinna. (Typiskt!)

Telefoner gjorda i Termoplast av modell "Dialog" fanns det gott om. Men vad är det för lampa som döljer sig i högra hörnet? Någon kunnig läsare som vet?

Stora högar med tyger, dukar, gardiner, förkläden och kläder fanns lite här och var. Det verkade mest vara 1970-tal.

Denna bokhylla var mycket intressant. Lite tråkigt att man inte kunde undersöka den mer. Där var helt enkelt för mycket prylar i och framför den. Men den hade säkert varit fin här hemma! Kan det vara sent 1950-tal eller tidigt 1960-tal? Den lilla lampan med mosaik på missade jag totalt. Den såg jag först nu. Synd, den var ju urläcker och hade gjort sig bra på min radio!

Nu hade Erikshjälpen samlat på sig så mycket från olika tider att de kunde gjort små utställningar i den stora utställningen istället för att blanda allt. Till exempel "Se 1950-talet här" "1970-talet finner du här" och så vidare. Fast det var ändå roligt att se skillnaden på alla prylar. Hur allt har utvecklats genom tiden.

Det var bara en tillfällighet att vi hamnade på premiären. Det var inget vi hade hört talas om innan vi klev in genom dörren. Där fanns en hel del att titta på och om min man inte varit så ointresserad hade jag säkerligen kunnat spendera några timmar med att bara titta på alla möbler och prylar som det myllrade av. Något annat det myllrade av var folk. Många hade säkerligen hört talas om premiären och var där för att fynda.

En närmre titt på Retro Premiären får Ni i ett kommande inlägg.


Fisken är serverad!


Sägs det inte att en "äkta husmor" fixa middagen helt själv, allt från inköp till servering?
Denna lilla husmor kan stolt säga att hon fixade fisken på egen hand! Den 4 Maj styrde vi bilarna på jobb mot Malmö och ner till hamnen där vi möttes upp av båten "Pelle".

Det tog någon timme men plötsligt fick napp och inte bara en gång utan FEM gånger! Jag kunde knappt tro att det var sant. De två första Torskarna:


(P.s jag fick ingen hjälp med att ta upp dem. Det klarade jag helt på egen hand!)

När jag kom hem med fiskarna var det dags att inspektera dem.Sedan skulle de rensas, något jag aldrig gjort tidigare! Jag har fiskat när jag var yngre men då har jag nästan aldrig fått napp och inte sådana stora fiskar. Dessutom tog alltid mina föräldrar hand om fisken efter att den kommit upp på land.För att vara första gången tycker jag att filéerna blev ganska fina.Jag lyckades fånga en Horngädda också. Den var lite speciell att rensa då alla inälvor blir avlånga precis som fisken själv. (Jag tyckte det var spännande att inspektera och rensa fiskarna måste jag säga. Jag trodde att jag skulle bli äcklad)Horngäddan blev kryddad med smör, saften av en halv pressad citron, salt och citronpeppar. Sedan packades den in i folie och fick ligga i ugnen ca 20-25 minuter.En del av Torsken bjöds mormor på i fredags och den blev mycket uppskattad. Jag känner mig riktigt stolt och nöjd med att ha klarat allt detta på egen hand. (Ska jag vara helt ärlig trodde jag aldrig att jag skulle klara av detta helt själv)

Nu tycker jag att alla husmödrar ska bege sig ut på en fisketur och skaffa sig riktigt färsk och god fisk!Ny lampa i vardagsrummet


Jag har varit på jakt efter en lampa ett litet tag nu och varje gång jag hittat den rätta lampan har priset varit allt annat än det rätta! Men plötsligt lyckades jag hitta både rätt lampa OCH rätt pris. När jag skulle visa den för min man trodde jag han skulle gnälla (som han oftast gör när det gäller 1950-talet) men han gillade faktiskt lampan! För 75 kronor var det inget att diskutera, det var bara att be expediten att ta ner den åt oss.

Det var mycket smuts att få bort och tid tog det men som ni vet klarar en husmor av att rengöra allt och jag blev mycket nöjd med reultatet!


Så här ser lampan ut när den hamnat på hedersplatsen i vardagsrummet.

Förresten så måste jag fråga Er. Kan man ha en sådan lampa i ett sovrum också eller det en typisk lampa för ett vardagsrum?


Ett fynd kanske?


Så här kan det se ut när jag hittar en kul retropryl:


Fotot är taget av min man inne i en leksaksbutik i Lund.

Här säljs det gamla leksaker från svunna tider, serietidningar, LP-skivor, böcker m.m
Jag hittade litet spel men då jag inte visste om det var komplett fick det stanna i butiken.

Men inte kom jag väl hem tomhänt? Läs om mitt fynd i ett senare inlägg!Låt letandet börja!


Jag berättade för någon dag sedan att jag "snubblade över en loppisbod" och där lyckades jag verkligen fynda! Längst in i butiken hade de böcker för 5 kronor styck och jag fick syn på något mycket trevligt. Det var nästan så jag skrek rakt ut av lycka. 

Det blev 13 böcker av serien När Var Hur mellan 1950-1970. Det fattas en del böcker i samlingen men det gör inget. Själva letandet kan ju också vara roligt.


När det var dags att betala fick jag syn på något som var minst lika roligt om inte roligare, Husmodernsköksalmanack. Det fick bli åren 1956, 1958 och 1959. De var snäppet dyrare och kostade 10 kronor styck. Jag behöve bara betala för en av dem eftersom vi hade handlat så många böcker. (Jag tycker att Husmoderns köksalmanack från 1958 är vackrast av dessa tre)


Några dagar senare åkte jag tillbaka och köpte alla husmoderns köksalmanack från 1960-1970 förutom år 1964 (1971 hade jag sedan tidigare). På bilden kan ni även se "Stora kokboken" från 1945 och 1963.


Här inne fann jag också en lampa men det får ni veta mer om i ett annat inlägg.


Får man säga Negerboll?


Eller ska man säga chokladboll? I en kokbok från 1945 står det Negerkyssar men inte Negerbollar, nä där står det Chokladbollar.

Igår fick jag höra att det var "chokladbollens" dag och vad passar väl bättre då än att damma av sina chokladbollskunskaper? Sagt och gjort, sedan ställde jag mig och bakade supergoda chokladbollar. Lite vardagslyx kan man väl få unna sig ibland? Dessutom verkar maken gilla när jag leker husmor och pysslar i köket med lite bakverk. (Åh, ljuva 1950-tals känsla)Visste Ni att choklad-/negerbollens dag fanns? Blev det någon chokladboll för Er del?Vilken design!


Det var en varm och härlig Söndag. Vi bestämde oss för att åka in till Lund och stadsvandra. Kameran fick följa med och hade i uppdrag att fånga neonskyltar med en härlig retrokänsla. Tyvärr blev det inte några neonskyltar eftersom vi "snubblade över en loppisbod" istället.

Efter loppisbesöket fanns det i alla fall lite tid över och då passade jag på att ta några bilder på ett lägenhetshus som jag länge velat fånga på bild.


Nu undrar Ni kanske vad det är som är så speciellt med detta hus? Givetvis är det balkongerna ni ska lägga märke till.


Inte bara det faktum att de har en härlig grön färg,


utan även blomsterlåderna och det härliga mönster man ser på balkongerna!


Jag kan ha oerhört fel men visst är detta en typisk 1950-tals balkong!? Vare sig det är äkta 1950-tal eller inte så får jag den känslan och jag har totalt förälskat mig i både färgen och mönstret som balkongerna har. (Om jag får ett hus med en balkong ska jag försöka få balkongen att se ut som dessa. Möjligtvis i en annan färg om det skulle passa bättre till huset men mönstret vill jag verkligen ha)

Vad säger Ni andra lite mer kunniga retrofantaster om byggnaden och dess balkonger? Är detta något som faller er i smaken och är det typiskt från tiden?


Gör hemmet mer personligt!


Jag gillar att ha små saker lite överallt i hemmet. Det ska synas att det är någon som bor i lägenheten/huset och det ska vara personligt. Då blir det mycket hemtrevligare och välkomnande. Man ska dock akta sig så det inte blir för mycket, det kan lätt bli plottrigt och se dumt ut.

Dessa söta små förvaringsburkar står på vasken i vårt badrum. För 30 kronor kunde jag inte låta bli att köpa dem. De är så charmiga, har en härlig färg och sätter en personlig prägel i badrummet tycker jag.


Jag bjuder på en bild tagen med blixt också.Husmor har varit i farten


Denna söndag har bestått av en massa hushållsbestyr. Ibland är det jobbigt att vara husmor (fniss). Jag måste rekommendera ett medel som varje retrofantast borde äga! Det heter Fulgentin och fungerar till att polera upp nästan allt i hemmet. Själv har jag polerat upp ytan på mina bakelitbestick, mina teaksaker/möbler och jag har även fått en fin yta på min ganska så slitna radio som jag fick av mina föräldrar. (Glömde tyvärr att ta före- och efterbilder)

Just nu doftar det ljuvligt i vårt hem, det kommer från köket. En alldeles underbar doft som gör en varm i hela kroppen. Det är doften av tigerkakan som husmor (det vill säga jag) bakat ikväll.

Formarna var utmärkta att använda och jag blev sugen på att hitta fler. De moderna är inte riktigt lika bra. Smeten har en tendens att fastna men i dessa söta gamla små formar gled tigerkakan ut riktigt vackert.

Se så fint det blev med en liten stjärnformad tigerkaka på UE Geffles assiett Spinett. Riktigt härligt söndagsmys!Hur har söndagen sett ut hos Dig?En egen tidning?


Jag måste erkänna att det hade varit roligt om man blev så pass duktig på att skriva och lärde sig så pass mycket om retrovärlden att man skulle kunna starta sin egen tidning. Jag tror dock inte att det händer men OM det mot förmodan skulle hända kanske tidningen skulle se ut något i stil med detta. (Vem vet?)Vill Du också testa att göra en egen tidning kan Du göra det här.

Såhär ser Femtiotalsjaktens tidning ut.Somrig och ljuvlig känsla


Ni minns kanske gardinerna som ni fick se i inlägget där jag gav Er en rundtur hemma hos mig?

De är nu undanstoppade och har fått ge plats åt en ny gardin som köptes i veckan. Jag har ännu inte lyckats hitta den rätta 1950-tals gardinen för mig men denna var så söt och kändes så mycket sovrum så den kan få sitta där och pryda mitt fönster. (Jag måste se till att fixa persiennen så jag kan dra upp den ordentligt igen)Här kan Ni se mönstret lite bättre.Libby på Femtiotalsjakten kanske vet om det fanns
gardiner som dessa under 1950-talet?

Hur ser Era retrogardiner ut? Visa gärna med egna bilder på Era bloggar!Åhhh, underbart!


Det finns nästan inget jag gillar bättre med sommaren än att grilla. Grilla en riktigt god köttbit, göra egen potatissallad och grillspett av champinjoner, squash och cocktailtomater. Förra Söndagen (den 25 April) var det premiär för årets första grillning hemma hos oss. Det både doftade och smakade UNDERBART!

Haha, man skulle kunna tro att vi gjort mat för hela grannskapet men vi tog faktiskt rester med oss till jobb dagen efter. Man får tänka ekonomiskt och smart! Matlådor är förmodligen något av det smartaste som finns. 


Helsingborgsutställningen 1955 - H55


Ni har säkert hört talas om uställningen H55?

Läser man om det på wikipedia får man veta följande: "H55 eller Helsingborgsutställningen 1955 var en internationell utställning för arkitektur, bostad, formgivning och konstindustrins produkter som ägde rum mellan 10 juni och 28 augusti 1955 i Helsingborg. Initiativtagare var staden Helsingborg och Svenska Slöjdföreningen (numera Föreningen Svensk Form).

Helsingborg bjöd nationella och internationella företag, formgivare och arkitekter att visa bland annat bostäder, ett antal idéutställningar och en mönstring av produkter från industrier som arbetade med profilerad design. Deltagare var, förutom Sverige, bl. a. Danmark, England, Finland, Frankrike, Japan, Schweiz och Västtyskland."

Inne på Erikshjälpen fanns det en liten burk med näsdukar och den första näsduken jag fick syn på var denna.

Kan det vara så att man fick köpa dessa näsdukar för en billig peng som ett minne av att man besökt utställningen?

Näsduken var egentligen ett totalt onödigt köp men då den kostade 4 kronor kunde jag inte låta bli. Den är lite småhäftig och det ligger trots allt en historia bakom trycket "H55". Det blir handtvätt och försiktig strykning, sedan funderar jag på att använda den som duk på något litet bord.

UPPDATERING! Det står Anders Beckman Design: NK's Textilkammare i ena kanten av näsduken. Tydligen var det så att Anders var konstnären som skapade affischerna och logotypen för H55-utställningen.