Är ljusstaken för liten? Här är lösningen!
Man använder den till att forma "botten" på ett ljus så att det ska få plats i en ljusstake som är lite mindre än själva ljuset. En ganska rolig idé tycker jag men frågan är om det blev en succé eller om det föll i glömska igen. Jag har nämligen aldrig sett något liknande tidigare. Har Ni sett en ljushyvel förr? Vet Ni om det är något som produceras idag?
Jag tror att det var många som tyckte att det var en onödig sak som hamnade i en skräplåda (eller kanske rent av i soporna?).
Jag ska nog testa att göra om att vanligt ljus till att få plats i en av mina små ljusstakar som är till för julgransljus. Undrar om det kommer fungera?
Nu är det inte långt kvar...
Rödeby loppis har mer än man tror!
En underlig liten sak i glas som kallas för "Mjölkvakten".
Tydligen var det så att man la ner denna glaspryl i en kastrull och sedan hällde man i mjölken som skulle värmas. När den lilla glasprylen började skramla i botten av kastrullen var det dags att ta kastrullen av plattan så att mjölken inte skulle brännas vid. Lite synd att förpackningen var trasig men det var en så pass udda sak att jag inte kunde låta bli att ta den.
Där fanns även en bricka från Perstorp som jag inte kunde låta ligga kvar. Den matchar mitt "nya" köksbord och min "nya" specerihylla väldigt bra! (Bilder på allt detta kommer när vi flyttat in sakerna i den nya lägenheten!)
Från början ville försäljaren ha 70 kronor för brickan men det tyckte jag var överdrivet så det slutade med att vi fick allt för 100 kronor.
Födelsedagspresent
Det blev en termos, salt och pepparströare, en sockerskål i plast och en liten bricka i trä från Jie. Jag har aldrig i hela mitt liv sett en sådan termos, verkligen udda!
Brickan tyckte jag var så söt med små hjärta på.
Här snackas det FYND!
Det första jag fick syn på som var av intresse var åtta gafflar och en kniv i svart bakelit. Försäljaren velade mellan 5 kronor och 10 kronor för alla delar sedan sa han: "Ge vad du tycker det är värt". Givetvis svarade jag: "Eftersom Du nämnde 5 kronor får Du det". (Det gäller att vara smart och tjäna så mycket som möjligt när man går på loppis med snål budget!)
Sedan såg jag denna söta assiett från Tyskland. Jag tror att jag har sett sådana förr men denna gång kunde jag inte motstå längre. Mönstret och färgerna är så ljuvliga tycker jag! Kanske lite överpris men jag betalade glatt 10 kronor.
Efter assietten kom jag fram till ett bord med ljusstakar och där föll jag för dessa norska "blommor" för 5 kronor.
Märket säger att ljusstakarna är Oslo Metall från Norge.
Vi fortsatte på julkänslan och köpte en liten julgransfot för 5 kronor. Jag undrar om den håller för en sådan kungsgran som vi brukar köpa?
Det bästa fyndet var detta otroligt läckra soffbord! När vi fick synd på det blev både jag och min (läs och häpna!) man förälskade i det. Vi frågade en av killarna om priset på bordet och han såg ut som ett frågetecken.
Till sist sa han "Ge ett bud". En titt i plånboken gav mig 32 kronor att handla för. "Ja, ta ni det för det priset" sa den lille killen så vi lämnade pengarna, tog bordet snabbt och gick mot bilen. WOW, vilket fynd! 32 kronor för ett snyggt soffbord.
Jag skulle tippa på sent 1950-tal eller 1960-tal. Tyvärr finns det ingen stämpel eller någon annan märkning på bordet. Någon av mina läsare kanske har lite mer information? Undrar vad det är för trä?
Lägg märke till "tassarna" på bordsbenen.
Det är inte alltid tråkigt...
För någon vecka sedan gick jag ut i köket och fick syn på disken men denna gång reagerade jag inte som jag brukar göra. Vanligtvis suckar jag lite och tänker "fy så tråkigt, jag är inte ett dugg sugen på att ta hand om disken". Denna gång log jag istället och tänkte "åh, vad vackert det ser ut med de läckra färgerna och mösterna på tallrikarna".
De gäller att se skönheten i de mest tråkiga vardagssysslorna. Det kan göra stor skillnad i tillvaron! I detta fall blev det mycket enklare att ta hand om disken när den var så vacker.
Fia med knuff
På baksidan fanns de gamla reglerna fastklistrade.
Det fanns även en liten tavla som fick följa med mig hem.
Regler för ett bra äktenskap!
En av mina föräldrars vänner har en underbar liten tavla i sitt kök. Där finns det olika regler som gäller för Henne respektive Honom i ett äktenskap. Givetvis frågade jag om jag kunde få köpa den lilla tavlan men tyvärr inte. Typiskt! Den är ju bara sååå läcker!
Jag undrar om detta verkligen är allt som behövs för att få ett lyckat äktenskap?
72 delar Gense
Med tanke på flytten tittade jag bara snabbt på dem och stoppade sedan tillbaka dem i lådan. Jag lånar istället bilderna från annonsen så Ni får se alla delar.
Nu ska jag bara hitta 6 matgafflar och 6 matknivar, sen har jag 12 stycken och kan ha lite större middagsbjudningar.
Sätt krydda på tillvaron!
Vi börjar med det som känns mest modernt. Dessa salt och pepparkar är gjorda i någon slags kearmik eller porslin. Jag tror att de är gjorda någon gång under 1980 eller 1990-talet men jag vet inte. (Kanske någon kunnig läsare som vet mer?)
Såhär ser de ut uppifrån. (I botten sitter det en silikonplugg för att hålla kryddorna på plats)
De första salt och pepparkaren jag köpte i sann retro-anda var de här läckra i Teak. De står på spisfläkten så att jag lätt ska komma åt dem när jag lagar mat men tyvärr rymmer de inte så mycket trots sin tjocklek.
Under ställningen sitter det ett märke som intygar att det är äkta Teak från Karl Holmberg. Jag har försökt googla efter mer information men finner tyvärr inget än så länge.
Från början hade jag ställningen ovan på bordet så att var och en kunde krydda lite extra efter smak och då var jag tvungen att skaffa dessa så att jag hade något att krydda med vid spisen.
Här syns de ovanifrån. Jag blev aldrig riktigt nöjd med dem då de har en tendens att få med svarta eller bruna pickar när man saltar trots att de blivit rengjorda.
Jag vet ej om jag visat min "lilla" samling för Er men jag har i alla fall börjat samla på Jie-porslin och för ett tag sedan hittade jag detta läckra kryddställ i samma serie uppe i Blekinge och kunde inte låta bli att slå till. Detta ställ har fått ta över hedersplatsen på köksbordet och det fyller sin plats väl vill jag lova! Kul att det inte bara var salt och peppar utan även en liten senap eller sockerskål. Jag använder den som just sockerskål, senap används så sällan här hemma.
Till sist har jag hittat ett ställ utan kryddor. Tanken är att jag ska samla ihop till ett helt sett men det verkar inte så lätt tyvärr.
Även här hittar Vi ett märke som intygar att det är äkta teak från Karl Holmberg.
När jag lägger ut bilderna i bloggen inser jag plötsligt att jag har börjat samla utan att ens veta om det. Men kan man verkligen ha för många kryddsett egentligen?
Hur ser Era salt och pepparkar ut? Har Ni mer än ett par? Visa dem gärna i ett inlägg i Era bloggar och lämna länken här under!
Uppdatering: Det var några bloggare som ville vara med och ge lite uppmärksamhet till sina salt och pepparkar, ströare och kryddkvarnar (kärt barn har många namn!).
-JJ på bloggen form55 visar bland annat upp en ganska stor samling av kryddkvarnar i Teak.
-Bloggen Porslin och nostalgi visar bland annat upp underbara ströare ur serien Picknick av Marianne Westman.
60 ljuvliga år med IKEA!
Min största samling
Något som får mig att tänka på 1950-talet är en viss typ av glas. Är detta verkligen en 1950-tals produkt eller tillverkades de senare än så?
Dessa glas är stämplade med Vereco France i botten.
Jag har dem i två olika storlekar. De stora glasen har jag lyckats hitta 13 stycken av och de små har jag hittat 11 stycken av.
Glassamlingen slutar inte där, jag har nämligen lyckats samla på mig en massa skålar från samma tillverkare.
Jag undrar om det finns fler storlekar och modeller i denna serie. Är det någon som har mer information om dessa läckra glas och glasskålar?
Tips från Husmor!
Elina frågade i en kommentar om jag inte kunde berätta hur jag fick min röda kökspall så ren och fin. Jo men visst kan jag det!
Det första man gör är att ta fram en liten hink (eller som i mitt fall en gammal lingonburk). Man fyller den till lite mer än hälften med varmt vatten (akta så det inte är för varmt då Du ska stoppa ner handen i det).
Sedan plockar man fram en tvättsvamp. Här valde jag en svamp som är lite större och mer greppvänlig då jag tänkte att det skulle ta lite tid att få pallen ren.
Sist men absolut inte minst plockar man fram en flaska med Jif. Detta ska dock inte användas på lite mer ömtåliga ytor eller på glas då det har en liten slipeffekt (det samma gäller för svampen). Häll en klick Jif på tvättsvampen eller på pallen. Nu är det bara att sätta igång och skrubba. Tänk på att försöka skrubba med svampen i alla skåror och hörn. Ibland ser man inte var smutsen sitter förrän man fått bort den! Skölj av svampen med jämna mellanrum i den lilla hinken och tillsätt sedan en ny klick Jif (upprepa tills smutsen försvunnit).
Har man lyckats få färgfläckar på pallen (som jag hade på min) kan man försiktigt försöka skrapa av det med nageln eller en liten kniv.
Torka av pallen ordentligt med en våt trasa eller gör som jag gjorde, skölj den försiktigt i duschen och torka sedan av den med en handduk eller lite hushållspapper. Sedan är pallen ren, fin och redo att användas!
Jag hoppas att detta ska hjälpa Er i framtiden när Ni får tag i saker som är riktigt smutsiga och kräver en del omsorg!
Här var det tomt!
På återseende mina retrovänner!
Sugen på en ny frisyr?
Varför slutade man sätta upp dessa läckra skyltar när man startade nya frisörsalonger?
Skyltar är något affärer och andra verksamheter borde satsa lite mer på igen. För mig är en skylt ett bra sätt att göra reklam för sitt företag locka till sig fler kunder.