Är ljusstaken för liten? Här är lösningen!


Under en av mina loppisturer i stan hittade jag en udda liten sak med originalasken kvar som jag inte kunde låta bli att köpa.

Man använder den till att forma "botten" på ett ljus så att det ska få plats i en ljusstake som är lite mindre än själva ljuset. En ganska rolig idé tycker jag men frågan är om det blev en succé eller om det föll i glömska igen. Jag har nämligen aldrig sett något liknande tidigare. Har Ni sett en ljushyvel förr? Vet Ni om det är något som produceras idag?

Jag tror att det var många som tyckte att det var en onödig sak som hamnade i en skräplåda (eller kanske rent av i soporna?).

Jag ska nog testa att göra om att vanligt ljus till att få plats i en av mina små ljusstakar som är till för julgransljus. Undrar om det kommer fungera?


Nu är det inte långt kvar...


...innan det bär av mot den nya längenheten. Vi får nycklarna den 1 September. Jag börjar bli ganska nervös! Det känns både spännande och sorgligt på samma gång. Vi har bott i denna lägenheten i 6 år nu och det är vår första lägenhet. Därför är det med blandade känslor vi ska flytta men det blir säkert bra när vi kommit till rätta. Jag ska försöka uppdatera med några inlägg i början av veckan som kommer men sedan blir det nog tyvärr tyst ett tag. Jag hoppas att ni står ut med litet tysthet från min sida. Hahaha. Om ni inte vill missa några inlägg så kan ni alltid gå in och lägga en prenumeration på min blogg inne hos www.bloglovin.com


Rödeby loppis har mer än man tror!


Jag nämde för ett litet tag sedan att vi besökte Rödeby igen och detta är vad som fick följa med hem.

En underlig liten sak i glas som kallas för "Mjölkvakten".

Tydligen var det så att man la ner denna glaspryl i en kastrull och sedan hällde man i mjölken som skulle värmas. När den lilla glasprylen började skramla i botten av kastrullen var det dags att ta kastrullen av plattan så att mjölken inte skulle brännas vid. Lite synd att förpackningen var trasig men det var en så pass udda sak att jag inte kunde låta bli att ta den.Vi hittade några intressanta böcker också, där fanns hur många som helst. Till slut bestämde vi oss för dessa tre. En bok för trädgårdsodlare, en bok om svamp och svampplockning och en bok som handlade om SJ mellan åren 1856-1956.

Där fanns även en bricka från Perstorp som jag inte kunde låta ligga kvar. Den matchar mitt "nya" köksbord och min "nya" specerihylla väldigt bra! (Bilder på allt detta kommer när vi flyttat in sakerna i den nya lägenheten!)

Från början ville försäljaren ha 70 kronor för brickan men det tyckte jag var överdrivet så det slutade med att vi fick allt för 100 kronor.


Födelsedagspresent


Varje år har jag samma problem. Vad ska man ge i födelsedagspresent till sina familjemedlemmar? I år köpte min pappa en husvagn från 1965 och då passade jag på att gå runt på loppisar och samla ihop ett litet kit som han kunde ha i husvagnen.

Det blev en termos, salt och pepparströare, en sockerskål i plast och en liten bricka i trä från Jie. Jag har aldrig i hela mitt liv sett en sådan termos, verkligen udda!Brickan tyckte jag var så söt med små hjärta på.

Jag var lite orolig att han inte skulle gilla min present men han blev riktigt glad och tyckte det var en rolig grej.


Här snackas det FYND!


Igår hade de Söndagsloppis överallt i Genarp (en liten håla nere i Skåne) men vi hade siktet på Genarp IF´s loppmarknad. När vi kom fram insåg jag att jag hade en budget på exakt 102 kronor. Som vanligt när det gäller olika ungdomsklubbar tog de 20 kronor i inträde även om det inte har funnits någon information om detta tidigare. (Det är riktigt dålig stil att göra så tycker jag! Tar man inträde får man skriva ut det i annonserna också.) "Jaha, det var ju typiskt" tänkte jag och förlorade 40 kronor av min budget direkt. Självklart började regnet ösa ner också. Dock vände min tur när vi väl var inne på området.

Det första jag fick syn på som var av intresse var åtta gafflar och en kniv i svart bakelit. Försäljaren velade mellan 5 kronor och 10 kronor för alla delar sedan sa han: "Ge vad du tycker det är värt". Givetvis svarade jag: "Eftersom Du nämnde 5 kronor får Du det". (Det gäller att vara smart och tjäna så mycket som möjligt när man går på loppis med snål budget!)

Sedan såg jag denna söta assiett från Tyskland. Jag tror att jag har sett sådana förr men denna gång kunde jag inte motstå längre. Mönstret och färgerna är så ljuvliga tycker jag! Kanske lite överpris men jag betalade glatt 10 kronor.

Efter assietten kom jag fram till ett bord med ljusstakar och där föll jag för dessa norska "blommor" för 5 kronor.Märket säger att ljusstakarna är Oslo Metall från Norge.

Sedan fick jag syn på en söt liten väggbonad för julen. Äntligen har vi någonstans att lägga våra julhälsningar! Den blev min för 5 kronor.

Vi fortsatte på julkänslan och köpte en liten julgransfot för 5 kronor. Jag undrar om den håller för en sådan kungsgran som vi brukar köpa?

Det bästa fyndet var detta otroligt läckra soffbord! När vi fick synd på det blev både jag och min (läs och häpna!) man förälskade i det. Vi frågade en av killarna om priset på bordet och han såg ut som ett frågetecken. 

Till sist sa han "Ge ett bud". En titt i plånboken gav mig 32 kronor att handla för. "Ja, ta ni det för det priset" sa den lille killen så vi lämnade pengarna, tog bordet snabbt och gick mot bilen. WOW, vilket fynd! 32 kronor för ett snyggt soffbord.

Jag skulle tippa på sent 1950-tal eller 1960-tal. Tyvärr finns det ingen stämpel eller någon annan märkning på bordet. Någon av mina läsare kanske har lite mer information? Undrar vad det är för trä?

Lägg märke till "tassarna" på bordsbenen.

Behöver jag ens nämna att jag är otroligt NÖJD med mina fynd!?


Det är inte alltid tråkigt...


                                       ...att se disken på diskbänken.

För någon vecka sedan gick jag ut i köket och fick syn på disken men denna gång reagerade jag inte som jag brukar göra. Vanligtvis suckar jag lite och tänker "fy så tråkigt, jag är inte ett dugg sugen på att ta hand om disken". Denna gång log jag istället och tänkte "åh, vad vackert det ser ut med de läckra färgerna och mösterna på tallrikarna".

De gäller att se skönheten i de mest tråkiga vardagssysslorna. Det kan göra stor skillnad i tillvaron! I detta fall blev det mycket enklare att ta hand om disken när den var så vacker.


Fia med knuff


När vi besökte Antikgården i Rödeby var det inte bara den röda kökspallen som fick följa med hem. Jag hittade ett läckert gammal Fia-spel som var gjort i trä med träfigurer att spela med.På baksidan fanns de gamla reglerna fastklistrade.

Ni minns kanske samlingen med Vereco France-skålarna som jag visade för ett litet tag sedan. Det var i Rödeby fann jag de ovala skålarna i två olika storlekar.Det fanns även en liten tavla som fick följa med mig hem.

Det blev ett återbesök i Rödeby förra helgen och vad som följde med hem då får ni se en annan gång.


Regler för ett bra äktenskap!


En av mina föräldrars vänner har en underbar liten tavla i sitt kök. Där finns det olika regler som gäller för Henne respektive Honom i ett äktenskap. Givetvis frågade jag om jag kunde få köpa den lilla tavlan men tyvärr inte. Typiskt! Den är ju bara sååå läcker!Jag undrar om detta verkligen är allt som behövs för att få ett lyckat äktenskap?72 delar Gense


I Måndags hämtade jag ut ett paket som jag budat hem på Tradera. Det var ett paket med 72 delar bestick av Gense. De låg i originalkartonger med garantibeviset kvar. Visserligen fick jag betala en del för dem men jag blev jätteglad när jag öppnade upp lådan och tittade på alla delar.

Med tanke på flytten tittade jag bara snabbt på dem och stoppade sedan tillbaka dem i lådan. Jag lånar istället bilderna från annonsen så Ni får se alla delar.

Nu ska jag bara hitta 6 matgafflar och 6 matknivar, sen har jag 12 stycken och kan ha lite större middagsbjudningar.


Sätt krydda på tillvaron!


Idag tycker jag att Vi ska ägna lite tid åt Våra salt och pepparkar. De får alldeles för lite uppmärksamhet enligt min mening.

Vi börjar med det som känns mest modernt. Dessa salt och pepparkar är gjorda i någon slags kearmik eller porslin. Jag tror att de är gjorda någon gång under 1980 eller 1990-talet men jag vet inte. (Kanske någon kunnig läsare som vet mer?)

Såhär ser de ut uppifrån. (I botten sitter det en silikonplugg för att hålla kryddorna på plats)

De första salt och pepparkaren jag köpte i sann retro-anda var de här läckra i Teak. De står på spisfläkten så att jag lätt ska komma åt dem när jag lagar mat men tyvärr rymmer de inte så mycket trots sin tjocklek.

Under ställningen sitter det ett märke som intygar att det är äkta Teak från Karl Holmberg. Jag har försökt googla efter mer information men finner tyvärr inget än så länge.

Från början hade jag ställningen ovan på bordet så att var och en kunde krydda lite extra efter smak och då var jag tvungen att skaffa dessa så att jag hade något att krydda med vid spisen.

Här syns de ovanifrån. Jag blev aldrig riktigt nöjd med dem då de har en tendens att få med svarta eller bruna pickar när man saltar trots att de blivit rengjorda.

Jag vet ej om jag visat min "lilla" samling för Er men jag har i alla fall börjat samla på Jie-porslin och för ett tag sedan hittade jag detta läckra kryddställ i samma serie uppe i Blekinge och kunde inte låta bli att slå till. Detta ställ har fått ta över hedersplatsen på köksbordet och det fyller sin plats väl vill jag lova! Kul att det inte bara var salt och peppar utan även en liten senap eller sockerskål. Jag använder den som just sockerskål, senap används så sällan här hemma.

Till sist har jag hittat ett ställ utan kryddor. Tanken är att jag ska samla ihop till ett helt sett men det verkar inte så lätt tyvärr.

Även här hittar Vi ett märke som intygar att det är äkta teak från Karl Holmberg.

När jag lägger ut bilderna i bloggen inser jag plötsligt att jag har börjat samla utan att ens veta om det. Men kan man verkligen ha för många kryddsett egentligen?

Hur ser Era salt och pepparkar ut? Har Ni mer än ett par?
Visa dem gärna i ett inlägg i Era bloggar och lämna länken här under!

Uppdatering: Det var några bloggare som ville vara med och ge lite uppmärksamhet till sina salt och pepparkar, ströare och kryddkvarnar (kärt barn har många namn!).

-JJ på bloggen form55 visar bland annat upp en ganska stor samling av kryddkvarnar i Teak.
-Bloggen Porslin och nostalgi visar bland annat upp underbara ströare ur serien Picknick av Marianne Westman.


60 ljuvliga år med IKEA!


Visste ni att IKEA's katalog fyller 60 år? Om ni går in här kan ni läsa mer och se härliga klipp ifrån 1951-2010 ur de olika katalogerna. Man får se bilder på härliga möblemang och läsa lite fakta om dem. Sedan kan man få prova på hur det är att fylla 20 under år 1951. Underbart för oss retro-tokiga människor!Min största samling


Något som får mig att tänka på 1950-talet är en viss typ av glas. Är detta verkligen en 1950-tals produkt eller tillverkades de senare än så?

Dessa glas är stämplade med Vereco France i botten.Jag har dem i två olika storlekar. De stora glasen har jag lyckats hitta 13 stycken av och de små har jag hittat 11 stycken av.

Glassamlingen slutar inte där, jag har nämligen lyckats samla på mig en massa skålar från samma tillverkare.

Jag undrar om det finns fler storlekar och modeller i denna serie. Är det någon som har mer information om dessa läckra glas och glasskålar?Tips från Husmor!


Elina frågade i en kommentar om jag inte kunde berätta hur jag fick min röda kökspall så ren och fin. Jo men visst kan jag det!

Det första man gör är att ta fram en liten hink (eller som i mitt fall en gammal lingonburk). Man fyller den till lite mer än hälften med varmt vatten (akta så det inte är för varmt då Du ska stoppa ner handen i det).

Sedan plockar man fram en tvättsvamp. Här valde jag en svamp som är lite större och mer greppvänlig då jag tänkte att det skulle ta lite tid att få pallen ren.

Sist men absolut inte minst plockar man fram en flaska med Jif. Detta ska dock inte användas på lite mer ömtåliga ytor eller på glas då det har en liten slipeffekt (det samma gäller för svampen). Häll en klick Jif på tvättsvampen eller på pallen. Nu är det bara att sätta igång och skrubba. Tänk på att försöka skrubba med svampen i alla skåror och hörn. Ibland ser man inte var smutsen sitter förrän man fått bort den! Skölj av svampen med jämna mellanrum i den lilla hinken och tillsätt sedan en ny klick Jif (upprepa tills smutsen försvunnit).

Har man lyckats få färgfläckar på pallen (som jag hade på min) kan man försiktigt försöka skrapa av det med nageln eller en liten kniv.

Torka av pallen ordentligt med en våt trasa eller gör som jag gjorde, skölj den försiktigt i duschen och torka sedan av den med en handduk eller lite hushållspapper. Sedan är pallen ren, fin och redo att användas!

Jag hoppas att detta ska hjälpa Er i framtiden när Ni får tag i saker som är riktigt smutsiga och kräver en del omsorg!Här var det tomt!


Jag får be om ursäkt för den dåliga uppdateringen. Det är snart dags för mig att avsluta min tid på Uggletorpet (mitt jobb) och om cirka tre veckor är det flytt. Därför blir det tyvärr så att bloggen får lida och min lediga tid går åt till vila och umgänge med min man. Jag ska försöka få in något roligt inlägg i veckan. Något "litet" loppisfynd har man ju trots allt hunnit göra!

På återseende mina retrovänner!


Sugen på en ny frisyr?


Veckans skylt hittar vi i Malmö. Det sägs att man inte ska "dömma en bok på grund av dess omslag" men när jag ser denna läckra skylt blir jag sugen på att gå in och beställa en tid för klippning. 

Varför slutade man sätta upp dessa läckra skyltar när man startade nya frisörsalonger? 

Skyltar är något affärer och andra verksamheter borde satsa lite mer på igen. För mig är en skylt ett bra sätt att göra reklam för sitt företag locka till sig fler kunder.