Chez Madame (del 2)


Ni minns kanske att jag skrev om cafét Chez Madame för ett litet tag sedan. Då visade jag Er de olika sittplatserna. Denna gången ska Vi ta oss en titt på vad väggarna hade att erbjuda.

Det första man ser är en vägg fylld med tavlor.
Personligen tycker jag de hade kunnat sätta upp dem lite snyggare.



På väggen bakom disken förvarade de sitt porslin på stringhyllor.



Högst upp på en av dessa stringhyllor satt en liten Barbieliknande docka.



Svart kakel är kanske inte så roligt men hyllorna var ganska vackra med
de olika tillbehören man kunde ta till sin fika.

Någon som är sugen på att läsa en bok?



Salt och peppar är aldrig fel att ha framme. Jag har haft ögonen på
de långa smala "burkarna" på olika loppisar ett tag men har lyckats avstå.



Jag säger det igen, svart är INTE någon bra färg i ett café men tavlan är läcker!



På en annan vägg fanns det Lp-skivor uppsatta.
Jag vet inte riktigt om jag tycker om det eller inte.



Fönsterna var härligt dekorerade också.







En annan dag blir det lite mer detaljer och för den som är intresserad
kommer Ni även få vet vad jag mumsade på.







GLAD MIDSOMMAR!


Hoppas Ni får en underbar dag med god mat och fint sällskap!
Här ska det njutas av jordgubbar...



Hur ska Ni fira dagen?







Jag lever!


Tänkte bara säga att det varit en hektisk vecka för min del så blggen har tyvärr fått ligga lite på is. Den ska dock uppdateras så fort tid och ork infinner sig! Jag hoppas inte att mina läsare tröttnat och slutar titta in här.






Chez Madame (del 1)


Ett litet studiebesök i Malmö avslutades i ett mysigt litet (då menar jag litet) café. Det är ett café som ligger vid karlskronaplan och heter Chez Madame. Det mesta av inredningen hade den rätta känslan. Tyvärr var utbudet lite för modernt men på det stora hela var det ett fint café med stor potential.

Utanför möts Vi av underbara blommor i annorlunda krukor. Himla käckt!



Vi går in!



Det första man ser när man kliver in genom den typiska 1950-tals dörren
är ett bord med perstorpsplattans virrvarr-mönster.



Och härligt röda stolar i galon(?) med popnitar i mässing. De fanns även i blått.



Den som vill får mer än gärna sitta på en pall istället.
Även dessa finns i både rött och blått.



Slå Dig ner i soffan med en varm kopp och bara njut.



Eller varför inte i någon av fåtöljerna.





Nästa gång ska Vi ta en titt på vad som fanns på väggarna!







Den som väntar på något gott...


...väntar i och för sig alltid för länge men imorgon tänkte jag visa Er bilder från ett café i Malmö som jag besökte idag. Det hade en hel del 1950-tals inredning och känsla!






Stackars bord...


Jag blir så ledsen när jag ser en möbel från 1950-1960-talet som kunde varit fin men som inte har tagits hand om ordentligt.

Detta bord har börjat spricka på ovansidan och faneren (heter det så?) har börjat släppa. Istället för att försöka rädda det fina bordet har man ställt ut de i regn och rusk i väntan på att ta en tur till tippen. Detta bord hade utan tvekan kunnat bli ett riktigt snyggt matsalsbord. Då menar jag inte ett vanligt köksbord utan just ett matsalsbord. Ett sådant man hade förr i ett finare matsalsrum till middagsbjudningar.




Längs med kanterna runt bordet går det en förgylld (koppar?)detalj.



Detaljen har helt tappat sin lyster och man ser knappt att det är förgylt.





Hur reagerar Ni när Ni får se en 1950-1960-tals möbel på detta vis?







Underbara läsare!


För någon dag sedan skrev jag om lite saker som fyndats. Jag visade Er bland annat denna bild och har nu fått en hel del information om sakerna.

Libby berättar att degbunken är en av Carl-Arne Bregers skapelser från 1968-1969 för Hammarplast. Den ska finnas i vitt också (den har kanske gjorts i fler färger än så?).

Sedan berättar Elina att den lilla kannan är en del av en citruspress. Det ska alltså sitta en citruspress med sil ovanpå. Jag fick lite bilder att visa Er på Elinas egna citruspress med tillhörande kanna. Behöver jag ens nämna vad jag ska försöka leta reda på i sommar?

Jag vill passa på att tacka mina underbara läsare för att Ni kommer tillbaka och läser men även för all information jag får av Er! Som många av Er vet är jag nybörjare på detta och jag uppskattar verkligen all information jag får. Det är roligt att få lära sig något nytt och det är roligt att se hur kunniga människor det finns där ute när det gäller saker och händelser från 1950-1960-talen. Så än en gån TACK för att Ni hjälper mig under mitt letande.






Någonstans att sova ikväll?


Veckans skylt hittar vi i Hässleholm och det är en neonskylt som lyser vackert. Här ligger hotel Göingehof. För någon vecka sedan visade jag Er denna skylt och när jag ser dessa skyltar blir jag otroligt sugen på att åka till Hässleholm bara för att strosa omkring i stan och leta vackra skyltar.



(Jag får be om ursäkt över bilskvalitén. Den är tagen genom en bilruta)







Utmaning!


Libby på Femtiotalsjakten utmanade mig att dyka ner i arkivet på bloggen. Det hela går ut på att leta upp den tionde bilden som blivit publicerad och publicera den på nytt.

Bilden jag fann var denna med 5 kaffeskedar (teskedar i mitt fall) i vit bakelit. Jag skrev om dem i detta inlägg för cirka fyra månader sedan. När jag först publicerade bilden sa jag att jag ville hitta 15 stycken. Det lyckades och jag har nu 20 stycken. Passar utmärkt då jag har 20 koppar av servisen Regina som Ni kan se i samma inlägg.

Jag tackar Libby för den roliga utmaning! Kul att bli utmanad och att gå bakåt och titta lite i bloggen ibland.

Jag skickar utamaningen vidare till:

Kafferepet

The StarChief

Husmorsskolan

Vintageportalen

Och alla Ni andra som inte fått en direktinbjudan!







När loppisarna blommar blir folk galna!


Helgen bjöd på massvis med loppisar. Det var bara att välja en och hoppas på det bästa. Givetvis blev det en runda på Lördagen och en på Söndagen. Solen sken underbart och det var nästan omöjligt att komma fram. Alla ville fynda denna helg! Värst var det på Söndagen då alla bokstavligt talat rusade fram när klockan slog 11, rev ner avspärrningsbandet, flög fram till borden och slet tag i de bästa fynden.

Var ska Vi börja? Det dyraste fyndet först eller det billigaste? (funderar)
Okej, Vi börjar med det dyra och avslutar med det billiga.

Det dyraste fyndet var verkligen inget dyrt fynd! En fiskpanna(?) från NilsJohan för 25 kronor. Den ser knappt använd ut (BONUS!).

Henry Hultens Äggringar för 20 kronor. Det var en underbar ask och kul att äggformarna var runda. Har Ni märkt att jag gillar gamla originalaskar?

En degbunke, en bringare och tratt (som tyvärr ej hamnade på bild!) i plast för 10 kronor. Degbunken kommer från Hammarplast och den lilla bringaren verkar inte ha någon stämpel. 

Detta underbara grytunderlägg har små rutor med virrvarr-mönster. Tyvärr fattas det en liten hörnbit och en "kudde" undertill men det gör mig absolut ingenting! Den är så fin ändå och 10 kronor var den värd.  

En stor godisburk med kakformar för 10 kronor. Det låg cirka 59 kakformar i burken. Det kallar jag verkligen ett prisvärt fynd! (Tyvärr var jag lite dum och la dem i diskmaskinen så de blev nästan svarta men med hjälp av skollhett vatten och bakpulver försöker jag få tillbaka den fina lyster de en gång hade!) Ni andra husmödrar har kanske något bättre tips?

Sist men absolut inte minst bland mina 10 kronors fynd var en ishink för att kyla vin eller champagne i. Totalt onödig och stor men ack så festlig ändå. Den kunde bara inte få stå kvar ensam på marken.

Vanligtvis brukar jag inte lägga in någon sill men jag är sugen på att testa. Vad passar väl då bättre än denna söta glasburk med teaklock och teakunderlägg? Den fick jag för 5 kronor!

2,5 dl måttet skulle kosta 2 kronor. Jag gav en femkrona till försäljaren men fick inte tillbaka någon växel. Det kändes verkligen inte lönt att tjaffsa om 3 kronor och jag känner mig nöjd men mina 5 kronor ändå! Kul att det finns ett sträck som visar måttet för en kaffekopp.

Sillgaffeln och teskeden fick jag för 5 kronor styck. Det var nog för mycket egentligen men jag ville verkligen ha dem. Konstigt att det ska vara så svårt att hitta just den sortens tesked och sillgaffel!

Och här är då det absolut billigaste fyndet från helgens loppisar. En väska som jag fick för hela TVÅ kronor! Ni minns kanske att jag har en likadan väska i andra färger?



Hittade Du något fynd i helgen?







Fika med stil?


Veckans skylt är en neonskylt i Lund. Den hittar Vi ovanför ingången till ett café som heter Ramklints. Jag har inte varit inne i cafét och tittat oredntligt men det lilla jag har sett är inget märkvärdigt. Det roligaste med detta café verkar vara den vackra skylten!

Anledningen till att det sticker ut en massa små stålpinnar från skylten är för att försöka hindra fåglarna från att sätta sig på skylten och uträtta sina behov. Det verkar inte ha fungerat jättebra.



Jag bjuder på en bild i lite mer 1950-tals anda också.



Imorgon blir det ett inlägg om helgens loppisar!







Ett gladare kök?


Enligt förpackningen ska husmors kök bli gladare om man använder sig av dessa röda skydd för spisplattorna. Praktiskt om man vill slippa smuts på plattorna och spisen ser kanske lite vackrare ut. Frågan är bara om rött verkligen är rätt färg? Det skulle inte passa till mina blå köksluckor i alla fall.

Vad tror Ni, kan det verkligen vara så att husmors kök blev gladare när man la dessa skydd på spisplattorna? Blev det roligare att använda spisen?

I ärlighetens namn har jag använt skydd för spisen vid något tillfälle men slutade genast när jag glömde ta av dem innan jag satte igång plattan. Det luktade förfärligt illa av den brända metallen och jag har inte vågat mig på det igen. Använder Ni skydd på Era spisar flickor? (Ja, herrarna får gärna vara med och svara också!)

Bilderna är lånade från Tradera <-- Budgivningen pågår till 5 Juni 2010.






En rolig liten utställning


På jobb finns det en liten blå bod eller stuga kanske man kan kalla den. I den boden har vi möjlighet att göra utställningar med möblerna vi får in. Vi har lyckats få in möbler mellan 1940-1960-talet och jag blev givetvis inspirerad till att göra en liten retro-utställning.

Välkommen in!

Varför inte sätta sig ner vid skrivbordet och lyssna på lite musik ur radion från Graetz 1959.

Ta Dig en titt i spegeln och njut av den fina ramen runt om glaset och den tillhörande byrån tillverkade av Swede-Form i Skillingaryd.

Njut av en kopp kaffe vid det härliga mahognybordet tillverkat av Sundling i Tranås.

 Någon Du behöver ringa?
Då passar det utmärkt att göra det vid det lilla bordet från Bodafors SMF.

Blir det mörkt i stugan går det bra att tända en lampa. (Denna är kanske till för utomhusbruk?)

Har Ni någon tid att passa behöver Ni inte oroa Er. Vi har trevliga klockor som hjälper Dig.



Nu är sakerna tyvärr inte kopplade till någon ström
men allt är fungerande och fint skick!

För Er som inte vet kan jag tala om att det är på Uggletorpet i Lund utställningen finns.