Här ska det tvättas!


Nja, det kanske inte blir tvättat men det var en rolig tanke i alla fall. I Fredags fick jag nämligen en gammal tvål av min chef. På förpackningen står det att man kan tvätta händerna, yllekläder och småtvätt med tvålen.

Chefen kom in och sa "Jag tog med lite tvål som jag tänkte att vi kunde använda här på torpet". Fortare än jag hann blinka blev mitt svar "Öpnnar du och använder den får du en lusing!" Kanske inte så finkänsligt sagt men jag trodde verkligen att han menade allvar och blev rädd att de skulle fördärva den härligt orörda originaltvålen. (I förpackningen ligger det nämligen två orörda tvålar)

Som tur är skojade chefen och han hade sett förpackning av en ren slump i en skräphög och tänkt på mig. "Ja, jag tänkte, du gillar ju sånt där gammalt så jag tog den till dig". Tusen tack! Vad glad jag blev att han tänkte på mig. I hans ögon var det egentligen skräp men i mina ögon en mycket fin present ifrån en omtänksam chef! 

Tyvärr kunde jag inte hitta något datum på tvålen men jag tror att den är ifrån mitten av 1950-talet.


Ännu mera string!


Detta var ingen vacker och stolt tupp. Han såg mest ledsen, ful och bedrövlig ut. Det var sorgligt att se honom hänga på en krok gömd i en hörna. Jag tog varsamt ner honom från kroken och bestämde att han skulle få bli lite ompysslad hemma hos mig.

För att pigga upp honom tog jag bort all gammal stearin och regjorde honom ordentligt, efter det fick han ett nytt lager färg. Nu är han riktigt stolt och vacker igen!

Jag är glad att jag tog hem tuppen och rengjorde honom. Det är ju en riktigt snygg ljusstake. Undrar om man kan få tag i gula julgransljus?Cruising- och festbilder!


Jag älskar att ha med kameran på olika cruisingar, bilträffar och fester, därför startade jag en blogg där jag lägger ut många bilderna som blir tagna under dessa tillfälle. Igår var ett sådant tillfälle (jag nämnde det i ett tidigare inlägg). Det var nämligen EgoTrips 10års jubileum. (Klicka på bilden för att besöka bloggen och se gårdagens festbilder)
Vilken är din favorit?


Det börjar bli en liten samling av damtidningar här hemma. Jag har ännu bara läst delar i olika nummer av Hela världen. De första tidningarna som kom hit var just Hela världen och det var min vän i Göteborg som hade lyckats få tag i sex nummer av tidningen. Han hade hittat tidningar från 1948-1950. Själv har jag hittat två stycken från 1960 och har alltså nu åtta nummer.

I en blogg (minns tyvärr ej vilken!) fick jag syn på några nummer av Femina ifrån 1950-talet någon gång och blev sugen på att få tag i några. Givetvis såg jag tio nummer av tidningen på Tradera. Jag har länge hållt mig borta från Tradera eftersom jag inte vill hamna i situationer där man inte tänker sig för och råkar bjuda på mer än vad kontot tillåter. Dock kunde jag verkligen inte motstå när jag hade chansen att få tio hela nummer av Femina!

På Tradera fanns det inte bara Femina utan det fanns även Allers. Det är roligt att se hur de olika tidningarna skiljer sig åt i både utseende och innehåll och därför kunde jag inte låta bli att bjuda på sex nummer av Allers heller. (Det finns många fler tidningar än Femina och Allers på Tradera just nu men för min del blir det inte några tidningar på ett ganska bra tag)

Min vän i Göteborg tycker det är roligt att hitta lite udda saker. Dessa små tidningar(?) är tryckta för hemmafruar. Den första tidningen är en bruksanvisning och receptbok som lär oss att använda en el-spis. Den andra tidningen lär oss hur vi ska göra när vi tvättar.Har Du några tidningar från 1940-1960? Vilken är i så fall Din favorittidning?Vårfint i garderoben!


Det blev inte bara en massa prylar som fick följa med hem ifrån loppisrundan. Jag hittade även denna söta kofta i en av second handbutikerna. Den hade ett hål uppe vid halsen och ett hål längst ner på ena ärmen.

Koftan var så fin att jag bestämde mig för att försöka laga den själv och jag fick den för 10 kronor. (Den är nu lagad och man kan knappt se lagningen, om man inte tittar noga) Så fort jag lyckats tappa några kilo till (kämpar med Viktväktande för tillfället) ska jag börja använda denna söta kofta!

Jag vek av ifrån loppisar och second handbutiker och gick in på Din Sko. Där visste jag att de hade skor som jag varit ute efter länge. Skorna jag brukade använda som 1950-1960-tals skor har sedan en tid tillbaka varit trasiga och för ett litet tag sedan gick det helt åt skogen med dem! 

Som tur är hittade jag ett par vita och ett par svart till priset av ett.Nu kommer jag att vara och känna mig extra fin i vår och sommar på cruisingarna! De vita skorna ska faktiskt användas på en fest ikväll. EgoTrip cruisers (som min pappa är med i och startade) firar nämligen 10 års jubileum. (Ni kan läsa mer om det här!)Något för blommorna kanske?


Libby som driver femtiotalsjakten har en otroligt snygg vas. Den ser ut att vara gravid och jag har letat efter något liknande ända sedan jag fick syn på vasen i hennes blogg. Under min loppisrunda förra veckan blev det en liten titt inne på Erikshjälpen också.

Nu är det så att både jag och min man gillar glas och när jag fick syn på denna vas som var både gravid OCH i glas sa det "klick". Det var kärlek vid första ögonkastet!

I en av de (för mig) nya second handbutikerna i stan hittade jag denna söta lilla vas ifrån Selsbo (någon som hört talas om Selsbo innan?). Jag gillar både formen och färgen på den.Såhär stämpeln ut under vasen:

Jag får ta mig iväg i veckan och köpa lite vårblommor att sätta i mina nya söta vaser tror jag! Just nu har jag glasvasen i mitt vitrinskåp och Selsbovasen har fått bosätta sig på skänken i sovrummet.


String? Javisst!


Det är något speciellt med saker i string. De är oftast enkla men ändå så detaljrika och härliga på sitt eget lilla vis. Jag har tre olika varianter av ljusstakar i string.

Denna ljusstake hade jag tänkt anväda till jul. Den köptes i Malmö i en liten prylbod (minns tyvärr ej namnet!) för 20 kronor. När jag såg den trodde jag inte att man kunde ha vanliga ljus i den. Jag trodde man skulle ha små julgransljus men när jag kom hem och testade med vanliga ljus blev jag positivt överraskad. Ljusstaken är så fin att den får vara framme under påsk också. I alla fall tills jag hittar en påskljusstake i string.

Denna söta ljusstake är jag osäker på om man kan kalla för string eller inte. Vad säger Ni som vet lite mer än jag? Är det en variant av en stringljusstake eller ska man kalla det för något annat? Snygg är den i alla fall.

Det fanns en skräplåda i en second handbutik där det stod: "Köp en vara i butiken och ta en gratis här." Givetvis fick jag syn på den och började leta efter något fynd. Stringljusstaken fick genast hoppa ner i min påse och följa med hem. Här kommer den få massvis med kärlek och INTE hamna i någon skräplåda!En onödig men ack så rolig pryl!


Under min lilla loppisrunda i stan förra veckan hittade jag en sak som jag inte kunde motstå. Jag tittade på den ett tag och försäljaren säger: "Den kostar 50 kronor".
Jag la ner den på bordet igen men tittade lite fundersamt på den. Då säger han "Tyckte du det var för dyrt? Du kan få den för 40 kronor istället".
Jag kunde verkligen inte mostå så jag slog till och lät den följa med hem. Men vad var det nu jag hittade då?

Jo, jag hittade en rakapparat från någon gång under 1950-1960-talet. Den är i fint skick och det enda tråkiga är det lilla märket på fodralet som någon gjort med en bläckpenna(?). Vem vet, det har kanske varit så sedan den första ägaren hade den?

Vi har tagit upp den ur fodralet och testat den. Den går igång och den går fort vill jag lova! Min man tyckte att det luktade lite bränd metall så han vågade inte ha igång den någon längre stund. Det gör mig ingenting för jag vill ändå bara ha den i vitrinskåpet för att kunna titta på den. Visst är den inte snygg?Mer saker ifrån loppisrundan kommer senare!Nu börjar det hända lite...


...ute på torg och bakom många hörn. Det närmar sig vår och det dyker upp allt fler loppisbord lite här och var. Givetvis blir man nyfiken när man ser ett bort fyllt med alla möjliga små saker och man kan inte låt bli att gå fram och leta efter lite fynd. Jag har även hittat några nya second handbutiker i stan. I förra veckan besökte jag dem och fick med mig lite hem.


Det blev lite blandade saker och nöjd blev jag!

Jag hittade en bringare och en måttbägare ifrån IKEA och deras serie 365+. Jag vet dock inte säkert men gissar på att de är ifrån 1960-talet eller lite senare.Det djupa uppläggningsfatet är ifrån Jie och ser ut såhär under:

Jag har flata uppläggningsfat i vad jag tror är samma serie sedan tidigare. De har ett annat nummer under men de har samma glasyr och kommer ifrån Jie.

Man skulle kunna tro att den lilla skålen med handtag är i samma serie från Jie men det är faktiskt en skål ifrån Bo Fajans. Skålen har denna stämpel:

Kryddburkarna påminner om Signe Persson Melins kryddburkar men jag tror inte att det är signe som gjort denna design. Såhär ser stämpeln ut i alla fall:

Kruset jag hittade ser ut att höra till kryddburkarna men det är lite mörkare. (Jag borde verkligen skaffa mig en bok om keramik så att jag kan hitta lite information) Såhär ser krusets stämpel ut:

Sist men inte minst blev det tillökning min lilla, lilla samling av rörstrands koppar och fat. Det blev en sockerskål. Tyvärr står det inget förutom Rörstrand på stämpeln. Under mina koppars fat står det 601 under det blå och 602 under det gula men jag har fortfarande inte lyckats hitta något om dem.

Såhär ser de ut när de är samlade. Jag vet att det inte är samma servis men jag tycker om att de inte är i samma färg och inte har riktigt samma storlek heller. Allt behöver ju inte vara perfekt matchat.UPDATERING: Jag fick veta av Benny på porslinsbloggen att den gula koppen heter Kolorita. Den ska tydligen finnas i ljusblått och ljusgrönt, nästan lite limefärgad också. Den ljusblå finns det tyvärr inget namn på än men det kommer kanske. När jag sökte vidare på detta såg jag att koppen gjordes mellan 1958-1962, PERFEKT för min del!

Det blev lite andra fynd också men det får ni läsa om i ett annat inlägg.Alla vill väl kunna se bra (ut)?


Jag lovade er ett inlägg som handlade om mina glasögon från 1956 och det ska ni få också men jag tänker inte börja med det. Istället ska jag börja med att låta er få ett litet gott skratt. Jag var nämligen i stan en liten runda igår och tittade på fräcka glasögonbågar.

Vi börjar med vad jag tror är två 1980-tals bågar.

Nu vandrar vi tio år bakåt i tiden och tittar på
hur jag skulle kunna se ut under 1970-talet.Då förflyttar vi oss 20 år bakåt i tiden hamnar på 1950-talet.

 Äntligen ska ni få veta lite om glasögongen från 1956!
Jag kom hem till  min mormor för några år sedan och hade klätt mig i mina 50-tals kläder. Vi började prata om mina vanliga glasögon och jag nämde att jag var mycket intresserad av ett par 1950-tals bågar. Då kom mormor på att hon förmodligen hade sina kvar i en låda och mycket riktigt låg där ett par glasögon som hon använt när hon var 15 år. Då räknade jag ut att glasögonen förmodligen var från 1956.Det fanns även ett glasogönfodral som kom någon gång under den tiden också. Mormor var dock osäker på om detta fodral tillhörde glasögonen eller om de var ifrån några andra glasögon.Såhär ser jag ut i dem!

Jag är verkligen glad att mormor hade sparat dem i alla dessa år och att det gick att byta ut glasen i dem så att jag kunde få min egen styrka.
De används flitigt kan jag säga!


Hjälp mig gärna välja...


...vilka gardiner som är snyggast och mest 1950-tal.

Solen skiner så härligt idag och det gjorde så att jag blev sugen på nya gardiner. Jag inte lyckats äkta 1950-tals gardiner som går att ha till två fönster. De flesta som säler gardinlängder har bara två längder och tyvärr räcker det bara till ett fönster. Visserligen har vi bara ett fönster i sovrummet så där skulle det kunna gå.

Nu var jag inne i en modern tygaffär och hittade lite tyger som påminner 1950-talet. (Jag tycker det i alla fall)Dessa gardinlängder fastnade jag för direkt. Jag gillar både färgerna och mönstret. Det är ett ganska tjockt tyg i bomoll tror jag det var. (Jag ber verkligen om ursäkt för bildkvalitén! Jag har tagit bilderna med mobilkameran)Detta tyget kändes lite linne-aktigt och var ganska tunnt, nästan genomskinligt. Även här har vi underbara färger och detta känns som typiskt 1950-tals mönster. Håller ni inte med?Detta tyget kändes nästan om en tapet ifrån mitten av 1950-talet, speciellt om man tittar på mönstret i den grå färgen. Underbart tyg men jag är rädd att själva mönstret (de störa löven) kan bli lite väl stort och mycket?Här är första gardintyget som kappa (?) istället. Jag gillar när fönstret blir lite mer inramat. Man ska kanske kombinera gardinlängder och kappor så att man får hela fönstret inramat?

I affären var jag nästan stensäker på den första gardinen men nu blir jag vädligt osäker! De är ju så SNYGGA allihop. Vad tycker Ni? Ni har kanske andra gardintips åt mig?En flickas bästa vän!


Jag fick en fråga angående en av mina väskor som syntes på en bild jag skickade iväg. Då tänkte jag att det kunde vara roligt att tillägna ett blogginlägg åt just mina älskade väskor! Jag tror att min stil inspireras mycket av 1960-talet i USA.

Denna söta lilla rosa väska är den första jag köpte i 50/60-tals stil. Jag har en kjol i samma rosa färg och en svart "bowlingblus", tillsammans blev det en superläcker outfit. Både kläderna och väskan hittade jag på H&M 2004. (Tyvärr har jag gått upp en del i vikt sedan jag köpte denna outfit så kläderna passar inte längre men en dag ska de göra det igen!)

Denna lilla väska med tillhörande potmonä köptes i Tyskland. Den är ganska väl använd och tyvärr håller inte materialet i handgreppet särskillt bra så det har jag fått tejpa ihop med svart tejp.

Den röda väskan köpte jag nog 2006 eller 2007 inne på Glitter. Från början var det en axelremsväska med en extremt lång axelrem. Detta tycker inte jag om så jag klippte av en del av remmen och gjorde den kortare. Nu kan man välja om den ska hänga över axeln eller hållas i handen.

Detta är egentligen ingen väska utan det är ett glasögonfodral. Optikern jag köpte det hos rekommenderade den åt mig när de fixade mina glasögon från 1956. (Mer om glasögonen får ni veta i ett annat inlägg.)

Denna ljusrosa väska har jag ännu inte använt. Den köpte jag på en loppmarknad i Ronneby för 40 kronor förra sommaren.

Sist men absolut inte minst. Min favoritväska! Även denna hittade jag på loppmarknaden i Ronneby. Den gav jag hela 15 kronor för. *fniss* Jag älskar verkligen den! Färgen, stilen och formen är bara sååå underbar! Den används nästan dagligen.

Om jag ska vara ärlig så har jag fler väskor men de tänker jag inte visa här eftersom de inte har 50/60-tals stil.


Drive in bio någon?


Min mamma och min mormor kom på besök idag och de hade med sig en lite present till mig. Glad och tacksam blev jag när jag såg vad de hade med sig. Jag fick genast en känsla av att sitta i en amerikanare på en drive in bio i min mans famn med en popcorn i handen under 1960-talet i USA.

Nu ska jag sätta mig i soffan och njuta av popcorn i en av mina häftiga (ja, vad säger man egentligen?) "popcornhållare".


Vilken trevlig Fredagspost!


När jag kom hem idag och tittade i brevlådan låg där en mycket trevlig överraskning till mig. Där låg en tidning som heter Minnenas Journal. Tidningen är fylld med reportage och bilder om svunna tider, även vi läsare kan tydligen bidra med foto och texter. Det första numret för i år släpps i butik den 16 Mars och innehåller 68 sidor ljuvlig nostalgi.

Denna tidning har jag aldrig hört talas om förut men den verkar mycket lovande! Jag har inte hunnit läsa tidningen ännu men jag har snabbt bläddrat igenom den och det lilla jag har sett gillar jag skarpt!

Varje nummer kommer att innehålla:
• Folkkära filmstjärnor & artister från förr
• Unika bilder från vardag och fest
• Älskade recept från mormors tid
• Gamla redskap, bilar & traktorer
• Hantverk & landskapstraditioner
• Släktforskning med experttips


När jag har en stund över blir det en stor kopp te, en varm filt och
Minnenas Journal i en härlig fåtölj.Sweet sweet music...


När jag går in i en second handbutik eller en antikhandel och får syn en gammal radio får jag ett leende på läpparna. Det är inte alla radioapparater som får mig att le men en del av dem. Denna stora härliga radio är nästan som en möbel i sig. Den hade varit riktigt fin på en byrå i teak. Anledningen till att jag tycker om den är just för att den är lite större men även för att den är rundad i hörnen och inte så fyrkantig. Detta gör den mer lättsam och lekfull istälet för stel, hård och tråkig.

Nu börjar mina tankar vandra iväg och jag drömmer mig bort till ett hus fyllt med teakmöbler och denna fina radio. Jag kan riktigt se det framför mig. Kan Du?


En Graetz Musica (modell 817 skulle jag tro men det ska jag titta närmre på).
Jag bjuder på en bild tagen utan blixt och en bild tagen med blixt.

Var finner man då denna härliga radio? Jo, den har vi fått in den på mitt jobb. Jag jobbar nämligen för tillfället, några timmar i veckan, i en second handbutik i Lund. Vi har i princip enbart möbler men det händer att vi får in lite annat också.

Det är dock inte ofta vi får in såhär gamla saker utan vi får mest in lite nyare möbler som folk av en eller annan anledning inte behöver eller vill byta ut mot bättre saker. Jag hoppas nästan på att ingen ska köpa den och att jag får möjligheten att låta den bosätta sig hos mig istället.


UPPDATERING: Det är en Graetz Musica 817 gjord 1959/1960.Café och museum på samma gång


I den lilla, lilla byn Tryde precis utanför Tommelilla i Skåne kan man verkligen njuta av 1950-talet. Där ligger nämligen ett 50-tals museum och café. De har verkligen allt från potatisskalare till stora bilar och husvagnar. Jag skulle kunna gå omkring där i flera timma och titta och peka allt. Överallt man tittar infinner sig känslan av "WOW". (Det är även tillåtet att ta med kameran, vilket gör det hela ännu roligare)

Det är endast på sommaren som caféet och museet har öppet men på något sätt blir det extra roligt att besöka det då. På helgerna är där en del bilträffar och besöker man 50-tals museet när det är en bilträff har man möjlighet att få se ännu fler häftiga bilar och prata med trevligt folk.

Här är lite bilder att njuta av tills ni får möjligheten att besöka det på egen hand.
Detta är givetvis bara en bråkdel av det som finns, resten får ni se i verkligheten.


Man kan få lite mer information på deras hemsida och när man tittar där
visar det sig att de har öppet den 1 Juli till den 15 Augusti i år
och man kan även hyra stugor och bo här några dagar.


De har både inomhus och utomhuscafé.


De har byggt upp tre olika sorters butiker och detta är bara en liten del av de ena.


En liten titt på en av de andra butikerna, detta är en ICA-butik.


Detta måste vara en mycket liten etta. *fniss*


Här är "lägenheten" ifrån ett annat håll.


Ett litet kök fyllt med saker ifrån Kockums.


Lite här och var kan man se termoflaskor kaffekannor.


Bilutflykt med picnic någon?
Varför inte ta en promenad med underverket i en härlig barnvagn?


Du kanske hellre vill sitta hemma i soffan och lyssna på härlig musik?


Själv är jag snart tillbaka,
jag ska bara springa ner till frisörsalongen och fixa håret först...Läckert!


Denna månadens budget för 1950-talssaker är reda förbrukad. Det har den varit ett litet tag om jag ska vara ärlig. (Den förbrukades på min söta kökslampa) Jag kunde dock verkligen inte låta bli att plocka fram plånboken i helgen när jag fick syn på dessa riktigt läckra ljusstakar.

De kommer från 1950-talet men mer än så vet jag inte. Jag måste verkligen lära mig hur jag tar reda på information om det jag köper! Är de inte superläckra? Jag blev totalt förälskad i dem och kunde som sagt inte låta bli att köpa dem. Både färgen och formen får mig på gott humör. De har fått bosätta sig på vardagsrumsbordet så att man lätt och ofta kan se dem.

Se så vackert bordet och ljusstakarna ser ut när solen lyser in genom fönstret!Vad är sanningen?


Jag fick ett mail med en del gamla reklamer som jag tyckte var lite intressanta. Ungefär samtidigt som detta mail kom satt jag och bläddrade lite bland olika sidor på nätet och stötte på en rolig bild.

Här har Ni en reklam (vilket årtal vet jag inte) som handlar om kellogg´s PEP vitaminer. Det ser ut att vara en mycket nöjd och glad husfru.

Då kommer vi till den roliga bilden jag fann. Denna husfru ser inte alls lika pigg, glad och nöjd ut! Tvärtom ser hon mest ut att vara trött på livet i allmänhet och i stort behov av semester.


Så, vad tror Ni? Stämde livet på 1950-talet bäst med
bild nummer ett eller bild nummer två?

Personligen tror jag på en blandning mellan de båda bilderna.Här ska det njutas!


En stor kopp te, en underbar fåtölj, en filt och en bra tidning. Det låter väl inte fel? Det ska i alla fall jag njuta av efter jobb den kommande veckan tänkte jag. Detta kom nämligen med posten ifrån min underbara vän i Göteborg!

Sex nummer av Hela Världen ifrån 1948-1950. Jag har redan börjat läsa i tidningen som var från 1948. Det kommer ta ett litet tag att vänja sig vid stoleken på texten och orden jag inte hört innan men det är det värt! Jag tycker det är riktigt intressant att läsa om hur det var på den tiden. Massvis med inspiration och sug efter ännu mer 1950-tal kommer bara av att titta på dessa vackra omslag.

Har Ni några tidningar från 1940-1960? Vilken är i så fall Er favorit?


Älskade bok!


Nu är det bokrea och tack vare det tipsade Libby om några böcker angående retro. Givetvis fastnade jag för böckerna hon tipsade om och jag försökte hitta dem inne i stan men tyvärr var böckerna så populera att de hade sålt slut på första dagen. Då kom jag på att det finns en sida på nätet som heter Cdon och där inne lyckades jag hitta denna underbara bok.

Detta är den första (av förhoppningsvis många) böcker jag köpt som handlar om 50- 60- och 70-talet. Det verkar vara en perfekt nybörjarbok att gräva ner sig i soffan eller fåtöljen med. När ekonomin tillåter det ska jag nog införskaffa mig den första boken i denna serie som heter "Älskade pryl".


Galna män...


Eller som den egentligen heter: Mad Men är en tv-serie som jag totalt lyckats missa, fram tills nu. 

Mad Men handlar om en firma som specialiserar sig på att göra reklamkampanjer åt olika företag. Serien utspelas i början av 1960-talet och man får följa en man vid namn Donald "Don" Draper (Jon Hamm) och hans mystiska liv. Det är inte mycket folk vet om Don, inte ens hans fru och barn. 

Jag vet faktiskt inte om jag ska älska eller hata serien. Det är en underbar serie om man är intresserad av hur livet var i slutet på 1950- början på 1960-talet. Jag började titta på den på grund av min fascination av hur livet såg ut på den tiden men jag måste erkänna att jag börjar mer och mer fastna i serien på grund av alla intriger.

Har Du inte sett Mad Men? Vad tycker/tyckte Du om serien i så fall? Har Du inte sett den tycker jag absolut att Du ska ge den en chans!