Resultatet i hallen


Nu börjar vi så smått komma i ordning med allt efter renoveringen. Det enda vi inte kan göra är att hänga upp hyllor och liknande. Först måste vi skaffa en borr men det får vänta eftersom jag valde att köpa den snygga bokhyllan istället. Såhär blev i alla fall resultatet i hallen.

Vi har valt en blå tapet som har smala ränder i en snäppet mörkare blå färg.

I vår gamla lägenhet hade vi samma tepet i hallen men då var den rosa. Tyvärr kunde man inte välja den rosa längre annars hade vi valt den. Den blå var snygg men jag tyckte att den rosa var snyggare.

Min man tyckte att den blå tapeten gjorde sig bra med mina teakmöbler. Han sa att teaken och tapeten hjälptes åt att lyfta upp varandra. Ett steg i rätt riktning då alltså! Ska det sluta med att han gillar mina 1950-tals möbler och hjälper mig att leta i framtiden?Årets favoriter!


Då min resa började i Februari startar jag med mitt bästa fynd under den månaden. Här blir mitt favoritfynd en servis från Karlskrona porslin. Den har nämnts på bloggen många gånger. Jag pratar naturligtvis om servisen som heter Regina!
I Mars månad blev favoritfyndet en rakapparat från Philishave. En kul pryl som är rolig att titta på. Den går igång när man sätter i kontakten men den kommer inte användas. 

I April var jag på min första bakluckeloppis men det var inte här jag hittade månadens fynd. Jag fick veta att mina föräldrar köpt en radiomöbel till mig men eftersom jag inte fick hem möbeln denna månad räknas inte den heller som favoritfyndet denna månad. Favoritfyndet hittade jag på min dåvarande praktikplats. Ett litet telefonbord från Tingströms Valdemarsvik som är godkänt för serien BRA BOHAG. Det agerar inte längre som ett telefonbord utan står nu i min retrohörna i vardagsrummet istället.

I Maj månad blev det många fynd! Lampor, husmoderns köksalmanack, böcker ur serien När Var Hur med mera. Det bästa fyndet denna månad var ändå min radio! En underbar möbel som vi inte fick igång LP-spelaren på. Nu mera kan jag spela skivor på den men den behöver en liten genomgång så att den ska fungera bättre.

I Juni lyckades jag äntligen besöka ett café med 1950-tals känsla. Favoritfyndet blev egentligen mer än ett då jag fick tag i ett bord med perstorpsplatta, en vrålsnygg lampa och en liten radio med LP-spelare som vi inte kan få igång ljudet på mer än för att lyssna till radion. Här var det riktigt svårt att välja en favort bland dessa tre härliga saker men jag får nog ändå säga lampan! Jag älskar formerna och mönstret på lampan.

I Juli blev det massvis med utflykter. Vi besökte bland annat Fredriksdalsparken i Helsingborg, stranden i Åhus och filmmuseet i Kristianstad. Denna månads favoritfynd blev riktigt svårt att välja. Här fann jag min röda husmorspall, min snurrburk för specerier, tallrikar ur Rörstrands servis Aslög och den snygga 1950-1960-tals tapeten som blev tre tavlor. Favoritfyndet får nog ändå bli den röda husmorspallen eftersom den får mig att tänka på min mormor och helgerna jag spenderade hos henne när jag var liten.

I Augusti började det dra ihop sig för flytt till en större lägenhet och större lägenhet innebar mer 1950-tals möbler för min del. Månadens favoritfynd blev ett snyggt vardagsrumsbord som även min man föll för. Att bordet endast kostade mig 32 kronor (om jag inte missminner mig) gjorde verkligen inte saken sämre!

I September blev det dags för flytt och då blev det mindre tid över för att springa runt på loppis och second handbutiker. Favoritfyndet blev i alla fall ett barskåp från 1940-talet.

I Oktober bjöds det på snapsglas till baren, kryddhylla i teak, LP-skivor i mängder och massvis med dukar och gardiner inför jul men favoritfyndet blir nog en bok. Boken (som syns i mitten av bilden) heter Cambells Kungarike och kom ut 1957. En mycket bra bok som jag håller på att läsa.

I November var jag på min första porslinsmässa någonsin! Det var på Karlskronas Porslinsmuseum. Men månad bjöd inte bara på roliga saker. Tyvärr var olyckan framme och ett paket som jag sett fram emot otroligt mycket kom fram i miljoner bitar. Favoritfyndet blev min stringhylla (formodligen inte original men den är från tiden i alla fall). Längtar efter att få sätta upp den på väggen!

Då har vi kommit till årets sista månad. Denna månad har jag varit lite dålig på att uppdatera bloggen och visa mina fynd. Favoritfyndet denna månad är min nya bokhylla från Bräntorps. Året kunde inte ha slutat med ett bättre fynd än så tror jag.

Det känns som om bloggen funnits flera år men jag startade den inte förrän i mitten av Februari detta året. Det kändes spännande att starta upp bloggen och jag undrade om någon skulle fatta tycke för den eller inte. Jag har kanske inte många följare men de jag har är trogna följare som är med mig under resans gång med både tips gratulationer till olika fynd. Tack för att Ni velat följa med mig detta året! Jag hoppas Ni är med mig under 2011 också. Det ska bli spännande att se vad det året har att bjuda på.


Ge dig själv en bra start på 2011


Varför inte börja det nya året med trevlig läsning? I det första numret för 2011 av Minnenas Journal visar de hattmode, härliga annonser, vykort, husmors kunskaper och mycket mer.

Hattar är verkligen något jag måste titta lite mer efter. Läsa på om vad som är rätt och vad som blir en modemiss. Egentligen passar jag i söta hattar men jag vågar aldrig ha det på mig. Jag är nog lite rädd över vad andra ska tycka och sen är jag en sån där typ som hatar när några hårstrå hamnar fel i frisyren. Det är något jag måste jobba på. Mer hattar åt folket!


En bokhylla i min smak!


Det blev en sväng in till stan strax innan julhelgen och då fick jag syn på en underbar bokhylla. Jag visste precis var den skulle få bosätta sig och vilka saker den skulle få visa upp. Igår fick vi äntligen hem den! Det kändes som jag fick vänta ett helt år fastän jag bara väntat cirka 5 dagar.

Det finns någon liten repa här och där men det är nästan oundvikligt när det gäller så pass gamla möbler. Bokhyllan har trots allt blivit flitigt använd och det ska den få fortsätta med.

Märket, Bränstorp, har jag aldrig hört talas om tidigare. Det sitter på insidan av den vänstra dörren. Någon av mina läsare kanske vet något om detta märke?

Uppdatering: I några kommentarer får jag veta att Bränstorp är en möbelfabrik från Nybro. De har tillverkat möbler sedan 1940-talet och köptes upp av IKEA 1992. Fabriken är nu tyvärr nerlagd. (Tack för informationen!)Tomten hörde min önskan!


Trots att vi har sagt åt alla våra släktingar att vi inte önskar något då vi själva inte har råd att ge fick vi lite julklappar. Det mesta är moderna saker som inte behöver nämnas här på retrobloggen. Jag blev otroligt glad och överraskad när jag öppnade paketet som jag fick av min farmor. Där låg det en underbar bok! 

Hur kunde hon veta att jag ville ha den boken när jag inte har berättat det för någon i familjen? Det visar sig att min kära kusin har sett inlägget om vad jag önskar mig på bloggen och sedan har hon visat det för farmor. Tusen tack, verkligen den perfekta julklappen!

Fick Ni några trevliga julklappar i år? Nu är det jul i retrohörnan!


Ur radion strömmar musik från P3, granen är tänd och jag njuter av den underbara stämningen. Med det lilla julpynt jag äger lyckades jag få till en bra julkänsla i retrohörnan (om jag får säga det själv!). Nästa år kan jag förhoppningsvis dekorera min stringhylla med lite julpynt också för då sitter den på väggen ovanför radion.

Under granen (som står på ett litet vitt bord från IKEA) finns det två tomtar, två julbockar och ett litet paket som inte har något innehåll. Paketet är endast till för att skapa den rätta känslan. Det bör poängteras att julpappret är från slutet på 50-talet början på 60-talet. Min farmor har ägt små livsmedelsaffärer/kiosker och där hade hon en stor rulle med detta papper som jag och mina kusiner blivit vana vid att få klapparna inslagna i varje jul. Den stora bocken räddade jag för något år sedan ifrån soprummet och den lilla bocken köpte jag för 10 kronor på julskyltningen den 1:a advent i år. Vad vore julen utan en julbock under granen?

På radion står min mormors hemmagjorda tomtar. När min morfar levde satt hon och gjorde en ny tomte nästan varje kväll innan julafton men tyvärr gör hon inte det längre. Det tycker jag är synd för hon gör riktigt söta små tomtar och tomtegummor! Den roliga julkalendern som syns i bakgrunden har jag skapat med hjälp av en pringlesburk och tändsticksaskar.

I fönstret står min härliga jusstake tillsammans med låtsassnö och söta små tomtar. Juligare än såhär kan det knappast bli!God jul mina Retrovänner!Jobbiga dagar!


Äntligen är allt över och vi andas ut och försöka hitta den rätta julkänslan! Renovering har varit färdig några dagar nu men det fanns (läs finns!) en massa småfixande kvar att ta hand om. Det känns som om man får börja om från början med hela lägenheten bara för att man ska få nya tapeter. Sätta upp tavlor/speglar, ställa i ordning möbler och så vidare. Det har verkligen varit roligt att sitta hemma i byggröran. Det har kännts lite klaustrofobiskt nästan.

Lägg märke till den inklämda julgranen mitt i röran. Den gav lite stämning och glädje när allt kändes som mest jobbigt.

  


Resultatet av renoveringen kommer en annan dag. Nu ska jag bara koppla av och njuta!


Kaos!


Det kommer tyvärr bli ganska tyst på bloggen ett tag skulle jag tro. Nu närmar sig renoveringen och i helgen ska vi dessutom skaffa julgran. Inte den bästa kombinationen jag vet! Men eftersom vi inte äger någon bil är vi beroende av andra och vi hade bestämt att julgranen skulle skaffas denna helg så då får vi hålla oss till det. Det finns alltid något sätt att lösa det på.

Hur som helst kommer jag förmodligen inte uppdatera då vi lever i totalt kaos. Köket befinner sig nu mera i vardagsrummet och snart ska vi även tömma hobbyrummet och flytta ut i vardagsrummet (hur ska allt få plats?!). Hallen har vi placerat lite överallt, en del i sovrummet och en del inne i badrummet. Resten får vi försöka stuva in i garderoben på Söndag. Bjuder på lite bilder av kaoset.Jag blir så ledsen. Denna renovering tar bort min julkänsla!

 

På återseende mina vänner!Stilleben kallas det visst?


Som de flesta av er säkerligen redan vet tycker jag mycket om att ställa fram små mysiga detaljer som gör hemmet mer hemtrevligt. Det ska synas att någon bor här och inte vara stelt och strikt. Det spelar ingen roll om det är vardagsrummet, köket eller badrummet det handlar om. Överallt vill jag ha små söta detaljer som gör det hemtrevligt. Hos andra bloggare ser jag att detta kallas för små stilleben.

Ni minns kanske min specerihylla med perstorpsplatta? Några små kryddburkar fick äran att stå ovanpå hyllan men det såg lite tomt ut tyckte jag. Dessutom är det verkligen inte roligt att se de äckliga fettfläckarna på väggen från den gamle hyresgästen. (Hyresvärden har bestämt att renoveringen ska äga rum på Måndag och fyra dagar framåt! Nog för att jag vill få en fin lägenhet men måste de sabba julmyset med en renovering NU?)

På tradera och i secondhandaffärer kan man hitta mycket trevliga kokböcker och böcker med husmorstips. Här har jag placerat en bricka med perstorpsmönster för att dölja den äckliga väggen. Framför har jag satt tavelstativ med söta små receptböcker på. Jag har även böcker som berättar hur man konserverar frukter, bär och grönsaker. Hur man gör saft och marmelad med mera. Att frysa in mat är inte alltid så enkelt som man tror. Då kan det vara bra att ha en bok som lär en hur man ska göra på bästa sätt. Tekannan är nytillverkad. Den fyller man med vatten, ställer på spisen och när vattnet börjar koka tjuter det ur kannans pip.

Genast blev köket mycket mer personligt och inbjudande. Min specerihylla blev en fröjd för ögat och jag blev glad i själen! Nu i juletider kanske jag skulle ta fram en pepparkaksform eller två och lägga dit lite snyggt? Den lilla ljusstaken med det gröna ljuset ställde jag fram inför advent.

Hur gör Ni för att ert hem ska kännas hemtrevligt?Pyssla inför jul!


Om man vill ha något mer personligt men ändå väldigt retro kan man pyssla ihop sitt egna julpynt. Ni som har barn kan säkerligen göra detta pyssel tillsammans med dem. Ett mycket bra sätt att skapa julstämning och ett minne av härligt pyssliga jular när barnen blivit stora. (Tryck gärna på play-knappen och njut av härlig julmusik när du läser detta inlägg!)

Gör egna girlanger att hänga i julgranen, på väggen eller i fönstret. Här kan man välja traditionellt grönt och rött eller så kan man låta fantasin flöda. Varför inte blanda in lite tidningspapper eller julnoter? Det ser så härligt ut med julsaker som är dekorerade med slitna texter. Det Ni behöver är papper i olika färger, linjal, blyertspenna, sax och lim. (Eventuellt snöre eller band för upphägning)

Börja med att välja vilket papper Ni vill använda. Jag valde lite tjockare rött och grönt papper från Panduro Hobby. Sedan väljer ni hur breda remsorna ska vara. Mina blev 3,5 cm breda och cirka 20 cm långa.

Mät två gånger och klipp sedan så Ni är säkra på att Ni får remsorna exakt så breda som Ni vill ha dem.

När Ni har klippt ut Era remsor är det dags att limma ihop allt. Då tar Ni varannan grön remsa och varannan röd (eller vilka färger Ni nu har valt). Gör en ring och limma ihop den först, trä sedan in nästa remsa med en annan färg i ringen och limma fast den. (Limmar Ni alla ringar innan de sitter i varandra kommer Ni aldrig få ihop dem till en girlang) Nu är det bara att fortsätta tills girlangen fått sin önskade längd.

Något annat man kan göra är Julhjärtan. Här har jag gjort en modern variant istället för att använda traditionellt grönt och rött.

Klipp ut två halva hjärtan. Vill Ni ha dem som en liten korg ska man först vika pappret en gång. Tänk på att vikningen ska vara vid den raka delen och inte vid den böjda delen. Sedan är det bara att följa bilden nedan.

Vill ni ha lite mer utmaning och lite mer dekorativa mönster på era hjärtan kan ni skriva ut en mall som jag hittade här.

 Mycket nöje vid pysselbordet med eller utan barn!

 God jul till både stora och små!


 

 Två favoriter i en!


Jag är inte bara galen i 1950-talet och allt vad det innebär. Jag älskar att ta bilder och istället för att alltid låta bilderna ligga undangömda på datorn skriver jag ut dem. Sedan sätter jag mig i pysselrummet och scrappar.

Scrapbooking ligger mig väldigt varmt om hjärtat! Då får jag utlopp för min kreativa sida och ett lugn infinner sig i hela kroppen. Ibland spenderas det flera timmar vid pysselbordet utan att man tänker på det. Det är till och med så jag glömmer bort att äta och dricka.

Jag hittade en härlig video som jag bara måste dela med mig av. Här kombineras mina två favoriter, Scrapbboking och 1950-talet. Det kan väl inte bli bättre än såhär?Årets julkalender!


Nu var det några år sedan jag tittade på julkalendern men i år bestämde jag mig för att följa den. Jag lyckas tyvärr dock alltid missa den när den visas på tv men som tur är visas den på svt play. Den verkar lite mysig och rolig. Den handlar om en familj som packar ihop och säljer allt de äger för att flytta in i ett gammalt hotel som de bestämmer sig för att köpa. Vad de inte vet är att hotellet inte verkar ha några gäster längre och med den nyöppnade motorvägen är det ingen som åker förbi och får syn på hotellet heller.

Inne i hotellet finns det mycket retroinredning. Köket har förmodligen sett likdant ut sedan 1950-talet. Har Ni inte sett årets julkalender tycker jag Ni ska ska ge den en chans. Om inget annat är det ju roligt att se all den läckra inredningen!Har Ni sett årets julkalender? Vad tycker Ni om den?Min gasell symboliserar livet!


Jag har länge avundats Er som har prydnadssaker i teak. Söta djur i olika storlekar och utföranden. Letandet har pågått länge och fynden har varit lika med noll. När jag slutade titta efter det så fann jag plötsligt ett teakdjur. Det var denna vackra gasell som fångade mitt intresse och fick äran att bli mitt första prydnasfynd i teak.

Precis som livet kan göra ibland hade denna gasell fått sig en smäll och gått sönder. "Hornet" på andra sidan har blivit limmat men det gör mig inget. Ibland känns det som att livet går i tusen bitar. Det viktiga är försöka ta sig samman och limma ihop delarna igen!

Åh, vad vacker och ståtlig den kommer vara i min stringhylla när vi fått den på plats!


Skivaffär?


När man ser denna skylt tror man att det ligger en skivaffär innanför dörren men så är inte fallet.

Nu är tyvärr både skylten och butiken borta med när butiken låg här var det en tv och radiohandel. De sålde även lite kameror och datorer om jag inte missminenr mig. Jag har bara tittat in som hastigast en enda gång och då tyckte jag butiken var tråkig och la därför inte märke till vad de sålde direkt.

Det gör mig inget att butiken lades ner men jag tycker verkligen det är synd att skylten försvann från husväggen.


Tävlingsformulär


porslinsmässan i Karlskrona kunde man vara med och tävla om man kände för det. Priset var en bok om Blekinges kyrkor. Det kändes inte så värst lockande och därför lämnade vi aldrig in några svar till tävlingen. Jag kan inte påstå att jag vet svaren på frågorna heller men om man var uppmärksam när man vandrade omkring på mässan kunde lista ut svaren på alla frågorna.

Jag måste erkänna att det var dåligt av mig att inte vara uppmärksam och lägga saker på minnet. Jag kunde ju trots allt fyllt i en svarstalong bara för min egen skull. Någon av Er läsare kanske har svaret på frågorna?


Minnenas jul


Saknar Ni den rätta känslan inför allt julstök och julfirande? Då tycker jag att Ni ska bege Er till närmsta tidningshandel och köpa det senaste numret av Minnenas Journal. Där får vi en skymt av hur julen såg ut förr. Det bjuds på riktiga traditioner, julbak, mysiga och varma bilder och för den som är intresserad av kungahuset får vi vara med och se hur de firade jul när barnen växte upp.

Till alla Husmödrar där ute säger jag: "Ta en stund för dig själv med en varm kopp te eller lite kaffe. Sätt dig i favoritstolen och njut av inspiriationen från förr. Julstöket kan vänta en liten stund, det är viktigt att ta del av det goda i livet också!"Snälla tomten...


...kan du inte ta med dig lite hårda paketer till mig i år?

Vi har slutat ge julklappar eftersom vi har alldeles för många att ge till och knappt någon ekonomi. Det går tyvärr inte ihop då. Därför önskar vi oss aldrig något heller, inte ens när de frågar vad vi önskar oss. Det känns så fel att få utan att ge! Men låt oss säga att jag skulle önska mig något i år. Då skulle det bli dessa böcker.

  
  

Vad önskar Ni att det ligger under granen i år?