Billy känns inte riktigt rätt


Finns det någon vänlig själ som kan tänka sig att skänka en stringhylla till mig? Jag kan ju inte ha en billybokhylla från IKEA till mina retroböcker.

Jag skulle vilja ha mina "Husmoderns köksalmanack" i en stringhylla i köket och mina "När Var Hur" i en stringhylla i vardagsrummet. I köket vill jag att stringhyllan ska ha vita string och i vardagsrummet får den gärna ha svarta string. Varför lyckas jag inte hitta någon? De syns bara på Tradera och där vågar jag inte köpa en eftersom det är riskabelt att få den skickad. Man vet aldrig hur posten hanterar paketen.

Bokhyllan Billy kommer nog ändå att få bo kvar här hemma. Den är trots allt praktisk att ha i vårt hobbyrum. Där är allt modernt. Jag vill ju inte riskera att få färg eller något annat kladd på fina retromöbler när jag pysslar med mina hobbysaker.


Ordning och reda


När jag köper gamla tidningar hamnar de oftast i ett skåp i sovrummet. Det börjar bli väldigt rörigt och ganska fullt nu, därför är det dags för dem att flytta till en bättre plats!Jag köpte vita tråkiga tidningsställ i papp som man själv sätter ihop från IKEA. De fick en liten förbättring i utseendet och ser genast mycket bättre ut.

Hädanefter ska tidningarna ställas snyggt i tidningsställen och inte läggas på någon avlastningshylla.Tidningen som bjuder på mer!


Minnenas journal bjuder bara på mer och mer. Det är en härlig tidning med mycket blandade reportage och bilder. I det senaste numret firas det att farsdag nu fyller 100 år, vi minns tillbaka och får veta mer om sångerskan Ulla Billquist's chockerande död och vad passar väl bättre nu i höst än att ta fram den pyssliga hemmafrun i Dig och sticka en fin 40-tals kofta? Allt detta och mycket mer få Vi ta del av i det senaste numret av minnenas journal.Underbart! Det blir en stor kopp te, en mysig filt, ljuvlig musik och en stunds läsning som gäller för min del.


Galen i glas!


Jag samlar på mig alldeles för mycket glas egentligen. Hemma hos oss finns det ölglas, snapsglas, glögglas, vinglas, vardagsglas i fyra olika storlekar, skålar i många olika storlekar av glas, jag skulle kunna hålla på länge till men jag tror ni förstår poängen. Jag älskar glas och kan inte få nog av det! Glasen behöver inte vara av något speciellt märke, de ska vara fina och kännas speciella för mig. Märkesglas är dessutom något som de flesta är ute efter och om ingen tar hand om de glas som inte är märkta åker de på soptippen och det vore väl ändå synd?

Som jag skrev tidigare fyndade jag inte bara juldukar och julgardiner. Det blev även fler snapsglas i läckra färger till baren.Sju vardagsglas i större modell som av de glasen jag skrivit om här.

Detta päronglas väcker många frågor hos mig. Vad är detta? Hur använder man det och till vad?


Okej, glas var inte det enda som fick följa med hem. En kryddhylla för 20 kronor ska få sitta ovanför barskåpet. Jag hade tänkt ha några läckra glas på den istället för kryddor.

 Tre böcker som jag köpte för att jag gillade omslagen.En påskduk, kändes lite konstigt att köpa den nu när vinterkylan kommit men den var så söt att jag inte kunde låta bli.Sist men inte minst fick Jim Reeves följa med hem också. Eller jag menar, en av han skivor fick följa med hem, inte personen.Julkänslan kommer tidigt i år!


Längtar otroligt mycket efter att få plocka fram allt julpynt och göra hemmet juligt och mysigt. Det kommer bli vår första jul i den nya lägenheten och därför känns det extra speciellt och längtansfullt. Det börjar även märkas bland loppisarna att julen närmar sig. Många rensar i sina julförråd, säljer av dukar, julgranskulor och allt möjligt som hör julen till.

Helgen bjöd på mycket juldukar och gardiner.Vilken härlig 50-tals känsla man får av dessa små söta dukar!

Även julgranen behöver en snygg duk som livar upp stämningen.

Vi har ännu inte lyckats få upp några gardiner i vardagsrummet men vi hoppas på att kunna få upp denna söta julgardin där.I vårt hobbyrum tänkte vi ha sällskap av söta små tomtenissar.I sovrummet kommer vi ha en mjukare julgardin med lingonris på.Denna söta lilla tomtenisse i plast kommer från West Germany. Den kunde jag ju inte lämna kvar i kylan under min loppisrunda. Alla juldukar fick vi för 30 kronor. Fynd! Den lilla tomtenissen gav vi 5 kronor för. Det blev lite andra fynd också men det får ni se en annan dag.Olyckan var framme!


Finns det något tråkigare än att se en kär retropryl gå sönder? Denna kniv gick i bitar när jag satt och åt lunch. Det blev extra tråkigt då jag har fått besticken av min mormor och hon har i sin tur ärvt dem av sin mor. Jag blev dock lite smått äcklad när jag insåg att det samlas en massa smuts och flått inne i besticken. Det kan ju inte vara hygieniskt?? Eller är det bara väldigt gammalt lim?
Givetvis försökte jag limma ihop kniven igen men det blev varken snyggt eller hållbart. Kniven delade sig igen."Är din pappa glasmästare??"


Den frågan fick jag höra en hel del som liten. Jag hade en tendens att ställa mig framför tv:n som barn och då kunde ju ingen annan se.

I Ronneby kan man hitta denna skylt. Det är första gången jag ser en skylt som tillhör ett glasmästeri. Fin var den i alla fall.I sepia ser skylten ut såhär:Barber shop - Herrfrisör


I USA finns det ett ställe dit männen kan gå och bli ompysslade. Där får de frisyren precis som de vill ha den. De kan även få en riktigt nära rakning med hjälp av en riktig rakkniv. Här förs man genast tillbaka till 1940-1950-talet. Nu är ju inte jag en kille men det skulle ändå vara roligt att flyga över till USA och titta in på Hawleywood´s Barbershop.

Här är en lite video där ägaren berättar om sin verksamhet, vad det betyder för honom och hans kunder och hur allt startade. (Videon är på engelska)


Klicka gärna på bilden för att komma till deras hemsida!Loppislördag i Lund


Lördagar under vår/sommar/tidig höst brukar vara en ganska stor loppisdag inne i Lund. Hela Esplanaden fylls med bord fulla av loppisgrejer. Vissa är tyvärr väldigt dyra medans andra praktiskt taget skänker bort saker. Ibland kan man till och med höra någon säga "Ta vad du vill ha på bordet, ni får det gratis". Denna Lördag var inget undantag men snart är det nog för kallt för att stå ute och sälja.

Dessa otroligt snygga glas fångade genast mitt intresse och när försäljaren sa "Du kan få hela lådan för en femma" var det inget att diskutera. Givetsvis fick hon en femma och jag blev 16 glas rikare! De snyggaste glasen av alla är de små glasen i ljusblått, ljuslila och ljusbrun/gul. Snapsglas kanske? De har alla fått flytta in i barskåpet.

Glöggmuggar? Det är i alla fall Bo Fajans och jag har redan en liten gräddsnipa (tror jag det är) och en liten skål med handtag i samma glasyr. Jag gav 5 kronor för båda.

En liten ljusstake i form av en häst fick jag ge 1 krona för. Dock vet jag inte om jag ska gilla den eller hata den. En kul grej som kan få stå framme till jul.

Eftersom julen börjar närma sig slog jag till på tre juldukar för 15 kronor. Vi behöver lite rött i hemmet till jul. Det har mest blivit en massa modernt i grå/blå och vitt. Ut med det "färglösa" och in med det röda!

Två härliga böcker som visar Malmö under åren 1949 och 1950 för 25 kronor kunde jag inte låta bli. Extra roligt för mig som är född och uppvuxen i staden.

Det fick bli lite LP-skivor också. Priserna varierade mellan 1 krona och 10 kronor styck. Det fanns de som var dyrare också men de köpte vi inte av.Tänk vad mycket man kan få för 120 kronor om man är på rätt ställe!Veckans skylt!


Oj, det var verkligen länge sedan jag visade en läcker skylt nu. Känns nästan dumt att kalla det för veckans skylt. Borde defenitivt försöka bättra mig på den punkten!

Denna skylt hittar vi längs med gågatan i Malmö. Den ligger någonstans mellan shoppingcentrat Triangeln och kanalen.

Matchar inredningen i cafét den vackra skylten? Det måste jag undersöka vid tillfälle!

Jag har varit där inne en gång. Det var när jag slutade gymnasiet. Mina vänner och jag hade varit på skolan för sista gången för att ta farväl av alla och få våra betyg. Detta ville vi fira på något vis och då blev det Hollandia. Jag minns inte hur inredningen såg ut jag minns bara deras underbara jordgubbsbakelse!


Den populära tv kannan!


Dumma dumma Clinen! Givetvis såg jag dessa söta små flätade "kaffemuggar" under en loppisrunda i stan för ett bra tag sedan. Vi det tillfället trodde jag att det var något hemmagjort. Jag var osäker på om jag skulle ta dem eller inte och frågade min man om råd. Han tyckte givetvis att det var ett onödigt köp och jag lyssnade på hans råd.

Nu vet jag bättre och känner mig sur på mig själv över att jag inte köpte dem. De var ju faktiskt häftiga redan när jag såg dem på loppisbordet men när jag sedan såg denna härliga annons blev de ännu häftigare och jag blev ännu mer besviken över att jag inte slog till!

Visste Ni att den otroligt populära kaffekannan (även känd som tv-kannan) heter June? Det visste inte jag! Alltid lika roligt att lära sig något nytt, speciellt om det är namnet på någon populär pryl.

Kommer jag någonsin hitta dem igen? Och kommer jag få tag i en June-kanna till ett vettigt pris i bra skick?
 June är en kaffekanna som borde finnas i alla retrohem tycker jag!En video Ni inte får missa!


Jag bara måste tipsa er om en video som jag sett idag. Det är vår bloggvän StarChief som visar och berättar om sitt största intresse i livet. År 1958 och 1950-talet i allmänhet. Det är sannerligen ett underbart klipp om en supertrevlig familj! Vill Ni se hela inlägget med bilder och information hos StarChief kan Ni klicka här!

Jag kan bara säga titta och njut av alla detaljer man får se överallt!Barskeden Jimmy? Ja tack!


Är det så att om man är stor och ståtlig är man manlig och om man är liten och nätt är man kvinnlig? Lite rolig tanke egentligen. Många annonser för diverse artiklar under 1940-1960-talen verkar vinkla det på det viset. Ganska sött och säkerligen passande på den tiden. Idag hade det blivit stora diskussioner och höga rop om jämdställdhet om vi visat en reklam på det viset.

Innan jag fick syn på denna söta annons visste jag inte att det fanns någon barsked som hette Jimmy eller en mocka sked som hette Jill. Nu när jag vet att det finns måste jag givetvis ha dem i min bar, i alla fall barskedarna!

Om det är Någon som har barskeden Jimmy Ni vill bli av med till ett vettigt pris får Ni mer än gärna höra av Er till mig!

Det står att man även kan använda Jimmy som saftsked och det är ju praktiskt men jag har redan några snygga saftskedar (själv använder jag dem till oboy ibland då jag knappt dricker saft).

Det ska finnas en grön saftsked också, det vet jag. Vet Ni om de finns fler färger än så och vet Ni vem som producerat dessa skedar?


Godast karameller på Hedströms!


Sommaren bjöd på ett härligt besök i Fredriksdalsparken i Helsingborg. Där vandrade vi runt i flera timmar. Vi njöt av naturen och tittade in i de olika husen med diverse museeutställningar. I ett av husen låg Hedströms affär.

Precis som skylten säger var det som att flyttas i tid och rum, Underbart! 

Trots att denna affär legat mitt i stan en gång i tiden kändes den väldigt lantlig och mysig.

Den gamla kassan anvädes visst inte längre men den var lika snygg och ståtlig för det! (Trist att den hamnar lite i skymundan på grund av de moderna kokböckerna)

Läckra burkar, flaskor och askar så långt ögat kunde nå.

Är det originalpapper från början av 1960-talet eller har de satt dit något modernt? Snyggt hur som helst!

Hmm, hur smakar Nelsons Starkpeppar egentligen? Glömde fråga om det fanns möjlighet att köpa med sig en burk hem.

Söta godis eller äggpåsar fick man sitt godis i.

Den läckra vågen användes inte heller längre. Den fick stå och se vacker ut istället.

Självklart köpte jag hallonkarameller som smakade ljuvligt! Det blev även några karameller som smakade lakrits. Det upptäckte jag först när jag smakade på en och blev djupt besviken. De gillade jag verkligen inte!

Det blir 30 kronor. Tack och välkommen åter!

Du glömde väl inte kvittot? Det är alltid bra att ha.Uppdatering: Jag har själv aldrig varit i Fredriksdalsparken omkring jul men jag har fått höra att det ska vara väldigt mysigt. Vill Ni besöka deras julmarknad i år kan Ni göra det den 3-5 December.