Det är de små ändringarna som gör det!


Jag har tyvärr inte något nytt att visa Er men det blev en liten förändring i hallen som Ni kan få se. Vi lyckades få upp en hylla till bredvid helkropsspegeln och genast kändes allt mycket mer rätt än innan. Den lilla hyllan med vasen på kändes så liten och "fjuttig" bredvid den stora spegeln innan men tillsammans blev hyllorna perfekta!


På den nyuppsatta hyllan har jag lagt en liten ljusblå handspegel, läppstift, ett fodral med mina solglasögon i, en hårklämma och ett fodral med mina 1950-tals glasögon i.


Bokhyllan i hallen har börjat se mer hemtrevlig ut också. Mina "När Var Hur" böcker har fått flytta ut ur billybokhyllan och in i den nya. Några längre dukar, eller löpare kanske man säger, fick bokhyllan att se mjuk och inbjudande ut. På översta hyllan finns det lite spel och några Barbiedockor. Barbiedockorna har varit min mammas en gång i tiden och mer om det kommer i ett annat inlägg.Åh, så vackert!


Omslaget på månadens Minnenas Journal är otroligt vackert tycker jag! Det är den söta Miriam, med bloggen Kafferepet, som pryder omslaget och det gör hon riktigt bra. Den tjejen är verkligen 1940-tals sockersöt! Miriam visar upp olika klädesplagg från förr som är moderna och passar in idag.


Några andra intressanta artiklar är "Sveriges första tonårsidol", "Kärlek då och nu" och massvis med bilder som väcker minnen från förr. Bättre än så kan det knappast bli! Fram med en stor kopp te (eller kaffe Ni föredrar det) och sätt Er ner med tidningen och glöm vardagen och alla måsten en liten stund. Det tänker jag göra.


Kvinnans rätta plats!?


Ett (numera) skämt som används flitigt av många är att kvinnans rätta plats är vid spisen. Hon ska gärna kunna laga mat samtidigt som hon föder barn, diskar och städar. Vissa dagar är det ett roligt skämt och andra dagar vill man bara be personen som drar skämtet att komma in i 2010-talet. Tänk att många hade den synen på kvinnan förr, det måste ju ändå betyda att männen tyckte att en kvinna hade enorma krafter. Jag tänker i alla fall välja att se det så!

Jag vill kanske inte spendera varje minut vid spisen men jag måste erkänna att jag är rätt nöjd med mitt kök och går mer än gärna in där och spenderar lite tid. Nu är jag dessutom extra nöjd eftersom min älskade specerihylla äntligen har kommit på plats. Den har fått äran att sitta vid köksbordet där alla kan se den. (Ignorera julgardinerna! Det måste inhandlas nya fräscha köksgardiner, eller nya för mig men gamla för någon annan kanske)


Åh, jag tror att jag är förälskad i min specerihylla. Den är så vacker och sakerna ovanpå är alldeles underbara de också!Husmor har blivit "Husfar"


Idag anses det som en självklarhet att även männen kan ta hand om hemmet och barnen. Det är inte längre upp till kvinnan att ensam göra allt hushållsarbete. Men tyvärr sitter det fortfarande kvar i ryggmärgen på de äldre att vi kvinnor ska ta hand om hemmet. Min mormor brukar alltid tycka synd om min man som får hjälpa till hemma även om han har varit iväg hela dagen och arbetat. Varför är det mer synd om honom än om mig att behöva ta hand om sitt eget hem? Se bara så nöjd och glad han ser ut.


Min man är en underbar man som alltid tar hand om disken eftersom det är jag som lagar maten. I vårt hem har vi både en Husmor och en Husfar! Mycket modernt och bekvämt för oss båda.


Fick ett plötsligt habegär!


En dag satt jag här vid datorn och hade tråkigt. Då började jag fundera på om det inte fanns några roliga retrosidor att titta på. Jag googlade på ordet retro och då hittade jag en dator som jag skulle kunna tänka mig. Tyvärr är detta ett eget projekt som en kille vid namn Thomas Thomassen har gjort till en utbildning han gick (om jag uppfattade saken rätt).


Datorn ser ut att höra hemma i USA under 1960-talet. Jag gillar saker från USA som gjordes under 1950-1960-talen. Deras former och färger är underbara! Datorn är fullt fungerande men den är tydligen inte så snabb som jag skulle önska. Den hade i alla fall varit finare att titta på än den svarta stora lådan jag har idag. Denna dator borde produceras i alla länder och den borde även utrustas med mer minne så att man kan använda den ordentligt. Mer retrodesign åt folket!


Passa på!


Är det någon av Er läsare som kan tänkas vara intresserade av en LP med Grease soundtrack? Tyvärr har jag bara LP nummer 1, den andra fattas alltså. På skivan finns det kända låtar som "Grase", "Summer nights", "Beauty school drop-out" och "Greased lightnin" med flera. Skivan är lite dammig och jag har tyvärr ingen "borste" för LP så jag vågar inte rengöra den!

Skivan får ni för portopriset och ni kan själv välja om det ska skickas med vanlig postgång eller på annat fraktsätt. Priset kommer därför variera och jag får veta kostnaden när jag packat och lämnat in skivan för att skickas iväg."Först till kvarn" så att säga. Det är bara att lämna en kommentar!Hemtrevligt i hallen


Äntligen har det börjat hända lite i min hall. Jag har satt upp min helkroppsspegel och mina fina lampor. Satte även upp en häftig liten hylla som jag fick på köpet när jag köpte min fina bokhylla. Nu har vi ett härligt sken i hallen och kan se lite bättre än innan då vi bara hade en lampa som inte sken upp hallen särskilt bra. (Det är nackdelen med att ha en långsmal hall)På den söta lilla hyllan har jag satt en vas, en liten kräm som passade in och hårnålarna som jag fick av den härlige bloggaren The StarChief.


Det kommer förmodligen att stå ett litet stringbord eller en liten byrå under spegeln i framtiden. Det gäller bara att hitta något som både jag och min kan uppskatta och Ni vet ju hur svårt det är att få över honom på min sida.


Hjälp önskas...


Något jag tänkt över väldigt länge är tavlorna som sitter i trappuppgångar med alla boendes namn på. Jag skulle vilja ha en sådan med löstagbara bokstäver.

Är det Någon som vet vad dessa kallas för och var man kan få tag i dem? De ska finnas med sammetsliknande bakgrund också istället för gummivarianten.

Uppdatering: Om jag har förstått saken rätt kallar man dem för "Menytavla" och dessa kan man hitta här och här.


En söt överraskning!


En av mina grannar och jag har gått en kurs ihop ett litet tag nu. (Det är en kurs som handlar om att tänka rätt kring mat om Någon var nyfiken) Hur som helst, från början visste vi inte ens om att vi var grannar med varandra trots att vi tidigare bodde i husen mitt emot varandra. Tänk vad många man bor otroligt nära men inte vet om det. Vi började i alla fall prata en dag och jag berättade om mitt intresse för 1950-talet. Det visar sig då att grannen säljer en hel del via Tradera och gillar att både sälja på loppis och gå omkring och fynda.

En dag fick jag ett meddelande på Facebook om att jag skulle titta i min brevlåda och där låg en otroligt fin present! En karott och ett uppläggningsfat. Jag blev otroligt glad och överraskad.


Karotten är från det Norska märket Stavangerflint och om jag förstått stämpeln rätt heter dekoren Bambus och är en eldfast form med nummer 2005/1. Om Någon har mer information får Ni mer än gärna dela med er.

Uppläggningsfatet är från Jie Gantofta och har nummer 17-2. Men det finns en stämpel till som är ditmålad och ser ut som ett K. Än en gång får Ni mer än gärna ge mer information om Ni har någon.


Tänk att det finns så generösa och fina människor bara några meter bort utan att man märker det. Jag är i alla fall glad att jag vet om det nu. Man skulle kanske bjuda över på lite kaffe och visa 1950-tals sakerna?


Wow, Vilket hem!


Jag hittade en video som jag måste dela med mig av till Er. Jag blev alldeles förälskad i alla färger, detaljer och möbler i hemmet. Dessutom var det en intressant historia att lysna på.En usel husmor!


Det är lika bra att vara ärlig och säga det rakt ut. Jag är en usel husmor! Eller jag kanske ska säga att jag aldrig kommer till att bli en äkta husmor. Jag har aldrig kunnat och kommer förmodligen aldrig att kunna ta hand om blommor i mitt hem. För det första kan vi inte ha blommor inomhus eftersom katterna mer än gärna tuggar i sig dem och för det andra lyckas jag antingen glömma bort att vattna dem tills de torkar ut eller dränka dem för att jag vattnar för ofta.

Såhär illa ser min pelargon ut. Det var en vit pergon med lite lila färg i mitten av blommorna. Den var otroligt vacker men efterhand som bladen vissnade och jag plockade bort de vissna bladen började stjälken på blomman att torka ut och till slut blev det såhär illa. Kan inte någon ge mig lite magiskt gröna fingrar så att jag kan ta hand om inomhusväxter? Det ser ju så förfärligt tråkigt ut i mina fönster utan någon som helst grönska! 

Ps. För er som undrar vad som händer med Clinensljuvafemtiotal kan jag säga att det hände mycket personligt i mitt liv just nu som gör att bloggen får komma i efterhand. Tyvärr innebär detta att det inte kommer bli uppdaterat på samma sätt som innan utan det kommer lite inlägg då och då istället. Vill ni inte missa några av mina inlägg kan ni lägga till bloggen på Bloglovin, då blir ni informerade om alla inlägg jag lägger upp på bloggen.


Här var det string!


Just nu finns det otroligt många böcker som fångat min uppmärksamhet. Böcker om inredning, nostalgi, loppisar och mycket mer som kan ge en inblick i det härliga 1950-talet. Den bok som fångade mitt intresse mest var dock den här boken.

Nu ska jag lära mig mycket om den älskade stringhyllan hoppas jag. Det bjuds kanske på lite bilder och fakta på bloggen också.


Allt i hemmet!


Är en tidning som är mycket rolig att bläddra i, speciellt om den är från 1950-talet. Det är roligt att se hur allt såg ut hos folk och vad man skulle tänka på i hem och trädgård på den tiden.

Jag hade turen att få tag i 3 årsprenumerationer av tidningen. År 1958, 1961 och 1962 komplett med samlings"pärm" och allt. Här ska det tittas och drömmas!Besviken!


Ibland hoppas jag att 1950-tals trenden ska sluta vara så trendig och bli riktigt opopulär igen. Just nu går det inte att fynda vart man än går. Det kvittar om man går in på de dyra antikvariaten eller om man går in på loppisar som förr tog mellan 5-25 kronor styck för alla saker de sålde. Priserna är de samma och det är verkligen inga snälla priser!

Jag var jättesugen på att åka till Erikshjälpen en bit från oss. Det är inte ofta vi kommer ut till just det stället utan vi brukar titta inne i Lund. I Lund har de knappt haft något alls för min del på flera månader tycker jag. Inget wow-fynd i alla fall så vi bestämde oss för att åka till Åkarp istället. Vilken besvikelse! Nästan inga saker i min smak och väääldigt dyra priser! Jag skulle aldrig betala omkring 300 kronor för en 1950-tals lampa där kuporna saknas. De är verkligen inte lätta att hitta! Vem sätter priserna på Erikshjälpen nu för tiden?

Det är ju inte bara retroprylarna som kostar en massa pengar heller. De får in ALLT gratis från folk som vill bli av en massa saker hemma så alla pengar de får in är ren vinst. Varför inte då sätta lägre priser och sälja mer? Vad hände med att ge studenter en möjlighet till att samla ihop saker för att bygga upp ett hem? Idag fick vi se att de hade satt fram saker som vi hade lämnat åt dem för ett tag sedan och priserna var ju uppe i samma nivå som när vi köpte det helt nytt. Det tycker jag verkligen inte är okej. De får ju i alla fall hålla koll så de har lägre priser än vad nypriset på sakerna är!

Nej nu får Erikshjälpen faktiskt en stor tumme ner!Mellandagsrea


Jag satt och funderar på om man skulle börja fira jul några dagar senare än just på julafton. Jag menar det blir ju så otroligt mycket billigare om man köper alla julklappar på mellandagsrean istället. Går man dessutom in på en second handbutik blir det superbilligt! Nåja, det är ju något visst med just julafton, Kalle Anka och allt vad det innebär. Men det blev en tur i stan mellan jul och nyår i alla fall och då hittade jag lite julsaker som får vara med till nästa jul.

Erikshjälpen hade halva priset på alla julsaker så jag passade på att titta lite extra. Det fanns inte så värst mycket kvar men jag blev ändå nöjd mina små fynd. Små röda hjärtan och kottar i halm att hänga i granen. En liten minibock och ett litet får. Ett nytt brickband med söta tomtar och katter. Det blev en somrig gardin och lite vita små spetsdukar också. Jag älskar små vita spetsdukar. Det ser så ombonat och hemtrevligt ut när vasen har en liten duk att stå på.Resultatet i hobbyrummet


Då har vi äntligen kommit till sista delen i renoveringen, vårt hobbyrum. Tidigare hade vi en ljusgul tapet med massvis av övelappningar som den förra hyresgästen satt dit för att dölja olika hål och skador hon åstadkommit under tiden hon bott här. Det var en snygg tapet i övrigt och vi ville gärna ha den igen. Tyvärr hade även den tapeten utgått ur sortimentet och vi valde en lila tapet istället. Den tapeten hade vi i vårt vardagsrum i den gamla lägenheten så den visste vi att den var snygg.

Resultatet i köket


Köket var det rum som var i störst behov av renovering. Jag försökte klura ut om någon av färgerna vi hade att välja på skulle kunna ha passat in på 1950-talet men jag vet inte om det gick så värst bra. Det blev en ljus mintgrön färg som påminner om päronglass. I början gillade jag det inte alls (den såg ganska annorlunda ut på bild) men den börjar så smått växa i mina ögon.

Det är tyvärr jättesvårt att få med den rätta färgen på bild men jag har kommit så nära jag kunnat.

Som ni kanske ser kommer min kryddhylla inte längre sitta på väggen mitt emot diskbänken. Vi vågar inte borra mer i den väggen. Där var så många olika borrhål och risken är att vi får ett jättehål i väggen som vi inte kan laga på egen hand. Därför kommer hyllan att hamna på väggen där micron syns.