Ett fynd till min härliga bar!


Som sagt hittade jag inte bara klänningen under min vistelse i Malmö. Det blev några glas från Gullaskrufs cocktailserie ISI. Jag har tidigare lyckats få tag i dessa fyra härliga cocktailfat. Om jag inte missminner mig gav jag 7 kr styck och 2 kronor för det ena som tyvärr hade blivit naggat.


Faten hittade jag på Erikshjälpen men jag såg inga tillhörande glas. Ett litet tag senare trodde jag att jag hittade glasen till faten där inne men den gången hade jag tyvärr inte råd att köpa några. Varför ställer de inte fram saker tillsammans som hör ihop med varandra? Ytterst retfullt! (Med rätt information har jag nu fått veta att glasen och faten inte hör ihop även om de passar bra ihop. De glas jag har är inga cocktailglas utan de är tydligen så kallade selterglas)

Glad blev jag i alla fall när jag fick tag i glasen inne i Malmö. Det går ju att använda dem som ett set tills jag får tag i rätt modell.


Såhär ser det ut när man parar ihop faten och glasen. Ett fräckt litet set!


De matchar min 1940-tals bar alldeles utmärkt! Tittar Ni riktigt noga kan Ni även se en ishink från ISI-serien skymta inne i skåpet. Den kommer från Benny på Porslinsbloggen och det är det första fyndet jag fått tag i från serien.


Nu hoppas jag givetvis på att kunna samla på mig fler delar ur denna läckra cocktailservis. Det finns ju drinkglas, snapsglas, underlägg, shaker, bringare med mera. Har Ni några delar över till ett vettigt pris får ni gärna säga till.


Nu vill jag ha sommar!


I fredags gick färden mot Malmö. Där kikade jag runt i lite olika antik- och second hand affärer. Det blev två fynd som fick äran att följa med hem.

Jag har länge letat efter klänningar från den rätta tiden men aldrig lyckats hitta några som passat mig. I fredags sa det äntligen "klick" och jag fann denna underbart vackra klänning, som förmodligen är hemsydd, på Myrorna. Jag är inte 100% säker på att den kommer från 50-60-talet men jag misstänker att den gör det.


Nu behöver jag bara ha en underkjol med massa tyll för att få den där härligt klockade "looken" sen kommer jag nog känna mig som en sann 1950-tals pingla!

Bjuder på en liten detaljbild så ni får se vilket härligt mönster det är på tyget. Det är somrigt, nästan lite midsommarkänsla tycker jag. Åh, vad jag är glad att jag hittade den och att den passade mig! Kan det inte bli sommar snart så jag kan få gå omkring i min fina klänning?


Vad jag mer fann under min vistelse i Malmö får ni se nästa gång det dyker upp ett inlägg här i bloggen.


Hysterin som kallas "miljötänk".


Vi tror alla att vi är mer medvetna och gör bättre val när det gäller miljön idag. I vissa fall stämmer detta säkerligen men i andra fall stämmer det inte alls. Jag hittade en väldigt bra text på facebook som riktade sig till personer i 50 års åldern eller till den som bara var nyfiken och intresserad.


"I mataffären nyligen föreslog den unga kassörskan att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön. ”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer.” Hon hade förståss rätt i en sak – vi hade inte miljötänket på ”vår tid” Men VAD hade vi i vår tid?? Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade….

Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger! Men vi hade inte miljötänk!

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundar meter. Men kassörskan har rätt, vi hade inget miljötänk!

Då, tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid. Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då!

På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva Gotland! I köket blandade och vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar. På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner mm. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då!

Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet var slött. Men vi hade inte miljötänket då!

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar) Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening. Vi behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria.

Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationen är bara för att vi inte hade ”miljötänk”?!"


Som sagt, vi TÄNKER mer medvetet på miljön idag men gör vi verkligen så bra val egentligen? För min del känns det som att man gjorde mer för miljön förr trots att man inte tänkte på att det var det man gjorde.


Drömmer jag??


Det tog ungefär ett år innan min älskade stringhylla åkte upp på väggen men efter en del blod och svett sitter den nu där den ska. Jag är så lycklig! Det blev otroligt snyggt och retrohörnan blev genast mer ombonad och inbjudande. Allt som fattas nu är en härlig retrosoffa. Det är inte det lättaste att hitta en i rätt skick till rätt pris.


Här är retrohörnan i sin helhet. Jag tycker den börjar kännas väldigt tidsenlig. En tråkig sak är dock att den ena fåtöljen har gått sönder. Fjädringen i sitsen sitter fast på två metallpinnar undertill och den ena metallpinnen har nu lossnat då tyget den satt fast i har vittrat sönder. I framtiden blir det att lämna in fåtöljerna för omklädsel och renovering. Men frågan är bara när och var. Jag är rädd att det kan bli väldigt dyrt!


Filtarna funderar jag på att göra något åt. Det ser inte värst snyggt ut att ha dem hängades så över fåtöljerna men jag vill inte heller ta bort dem då ryggstöden är rätt slitna. Ni kanske har något bra tips? Kuddarna med rosor på har jag själv tillverkat. Jag delade på en stor prydnadskudde från IKEA och sydde ihop två små kuddar av det. Tyget kommer från en gammal stolsdyna som jag hittade på Erikshjälpen och den vita baksidan kommer från mormors gamla örngott.


Den lilla korgen bredvid fåtöljerna är ett gammalt tidningsställ eller möjligtvis en vedkorg. Hos oss används den som ett "retrohem" till katterna. Det är inte ofta de lägger sig i den men när de gör det så ser det otroligt sött ut.


Spara eller slänga?


Jag fann en hög med tidningen "Form" för 20 kronor! Än så länge har jag bara bläddrat lite löst i dem men de är absolut intressanta.


Kul att man kan hitta så pass gamla tidningar. Många gånger slänger jag tyvärr en del av de tidningar som jag fått en gång i tiden men inte brytt mig så värst mycket om. Kanske skulle jag lämna in tidningarna någonstans istället? Vem vet, om några år kanske det finns Någon som är ute efter just en sådan tidning som jag var dum nog och slängde.

Hur gör Ni med Era tidningar? Finns det något ställe man kan lämna in moderna tidningar på utan att de slängs?


Undrar om det finns några bloggvänner kvar?


"Lill-Babs bästa" ljuder just nu från min älskade lp-spelare och jag bara njuter. Tänk vad lite som behövs ibland för att man ska vara glad och känna njutning!

Det var ett tag sedan vi sågs mina bloggvänner men jag finns här i bakgrunden och smyger runt bland alla underbara retrobloggar. En hel del fynd har jag gjort sedan jag skrev sist och jag hoppas att jag får tillbaka min inspiration och blogglust snart igen. Vi hade det trots allt ganska mysigt här inne när bloggen flöt på som bäst. Jag hoppas på att få se Era fina ord när allt kommer igång som det ska.

Vill Ni ha lite mer personlig kontakt med mig är Ni alltid välkomna att lägga till min sida på Facebook! (klicka på bilden)