Tänt var det här!


Det är verkligen en djungel när man ska välja lampor. Nu för tiden ska det tydligen vara spotligts och inte vanliga taklampor. Tråkigt tycker jag! Visserligen har vi en sorts spotligtlampa men den har fått åka ner i källaren nu. Det blir verkligen inte bra ljus, det kommer lite fläckvis kan man väl säga. Det är säkert en jättebra lampa om man har något speciellt man vill belysa i ett rum men inte om man vill att hela rummet ska lysas upp.

Aja, nu ska jag inte svamla mer om det utan jag ska visa er min underbara lampa som jag spanade på i ett par veckor innan jag slog till och lät den bosätta sig i mitt kök.Försäljaren sa att det var en lampa ifrån 1950-talet och det var precis så jag tänkte när jag såg den. Jag tror att den kommer från någonstans mellan mitten av 50-talet och slutet av 50-talet. Är det någon som vet något om min röda fina lampa?


  Man gjorde verkligen snygga lampor förr! Både formen och färgen
får mig glad (vilket är konstigt eftersom röd inte riktigt är min färg).Tid för grill? och en otroligt vänlig själ!


Denna härliga inomhusgrill har jag fått av min mamma. Jag blev jätteglad när hon sa att jag kunde få den om jag ville ha den. Såhär såg grillen ut när jag fick den.

Ni kanske inte riktigt kan se alla prickar och fläckar på bilden men de finns där i alla fall.
Såhär ser grillen ut efter jag har försökt rengöra den.
(ursäkta den otroligt fula tvättsvampen som råkade fångas på bilden!)


Det är givetsvis Nilsjohans Snapphanegrill Ni ser på bilderna och jag är jätteglad att den är min!

Grillen har varit flitigt använd och det märkte jag när den skulle rengöras. Jag fick skrubba en hel del på vissa ställe och även om jag gjorde det fick jag inte bort allt och tyvärr fins det en och annan repa på den. En del av mig tycker givetvis att det är synd men samtidigt är det en del av charmen tycker jag. En fin grill som var väldigt omtyckt av sin förra ägare.

Tyvärr äger jag inte någon bruksanvisning till grillen och därför vet jag varken om jag har alla delar som behövs till den eller hur jag ska jag göra för att använda den. Jag lyckades dock hitta en otroligt vänlig tjej, Hanna, som hade en likadan grill, fast i turkos färg, och hon gick med på att scanna in sin bruksanvisning och maila till mig. Tusen tack Hanna, det uppskattas verkligen och för att visa min uppskattning hamnar du på länklistan här till vänster på bloggen!


Den nya tidens husmoder – så lever hon:


Jag hittade en artikel på Aftonbladet nyss och tänkte dela med mig av den till er också. Vi får bland annat lära oss vad som kännetecknar en husmor idag och vi får även ta del av husmorstips från förr.

Den nya tidens husmoder - så lever hon:

Handlar kläder och möbler på loppmarknader och i vintagebutiker.

Syr, stickar och virkar som avkoppling.

Lagar mat enligt gamla svenska recept. Gärna storkok.

Älskar bakverk och fikar gärna i timmar på konditorier.

Ordnar kafferep och syjuntor.

Undviker att konsumera annat än det allra nödvändigaste. Köper ekologiskt, om det finns. Odlar ofta potatis, morötter och annat i eget grönsaksland.

Renoverar och lagar själv sådant som gått sönder.

Tittar på tv-program som ”Mad men”.

Har oftast arbete men värdesätter sin fria tid högre.

Värnar om miljön.

Lever Du som den nya tidens husmor?


Husmoderns köksalmanacka - Husmödratips från mormors tid

Hatten hänges på hattställ i ett skåp. Den slänges aldrig på klädhyllan i tamburen! Skodon bytas vid hemkomsten och genast sätter man läster i dem.

Glöm inte att taga ut en fläck genast. Vi vilja påpeka, att tvål och vatten ofta är mycket bra, likaså kaffesump och denaturerad sprit. En gröt av piplera, som torkat fullständigt, tar ut fläckar på herrkläder.

Allt som kan lagas skall lagas. I fråga om möbler kan en händig husmor reparera många defekter, bara hon vill! Ty tag inte exempel av forna tiders husmödrar, som väntade med stoppning och lagning.

För att bekämpa mal och flygfän - häng ut och piska alla kläder, rengör garderoberna och peppra ned. Sedan rengöras hyllor, golv och väggar med formalinlösning eller med kolokvintlut.

Ägg skola vara genomskinliga. Varje ägg hålles i ett mörkt rum mot ett ljus. Inga mörka fläckar få synas, då duga de ej till konservering.

Sommaren är årets bästa tid, då ni och familjen skola samla krafter för hela året. Glöm därvidlag inte er själv: förenkla hushållsmaskineriet, så att ni själv får vila, låt barnen gå utan strumpor, så strumppåsen står tom.

Konservera äpplen och grönsaker. Häng dem i torrt och svalt rum, lägg ut äpplena (med papper om varje, sedan de ”svettats”).

Varje ansvarskännande husmor ser över sin hushållsbok och drar sina slutsatser. Har man levat över tillgångarna, och i så fall varpå beror det? Om husmodern är ärlig, måste hon nog erkänna, att hon ibland gjort dåliga köp, ex. tyget till vinterkappan! Varför?


Här kan ni läsa artikeln i sin helhet.Nostalgi på hög nivå!


Har ni någon gång vägarna förbi (södra) Skåne tycker jag att ni ska ta er en liten biltur till Harlösa. Vi var ute en varm sommardag och körde omkring på småvägarna för att få oss en liten utflykt och plötsligt höll vi nästan på att köra förbi den. Macken. Närmare bestämt BP macken som ger en varma känslor inombords och man börjar fantisera om en sommardag säg år 1959. Hur såg det ut? Vem var där och vad hade de för ärende på macken just denna dag?

"Herr och fru Svensson svänger in på macken för att fylla på bensinen. De ska ut och bilcampa med barnen som sitter i baksätet. De kör givetvis den nya Volvo PV 544 (?). "Full tank, tack" säger herr Svensson till ungdomen som fyller på bensin åt honom. Fru Svensson passar på att kila in i den lilla butiken för att köpa sig ett nummer av Damernas värld och en serietidning åt barnen att roa sig med under bilfärden."Här ser vi herr och fru Svenssons ny fina Volvo.


Det är Sven Malmborg som "driver" macken idag och
här kan du läsa en artikel om honom och BP Macken.Sätt guldkant på din Söndag!


Det är tydligen Söndag igen. Vart tar veckorna vägen och varför springer helgen förbi så fort?

Söndagar brukar vara allmänt tråkiga och speciellt nu under vintern. Det är nästan inget folk ute, inte ens barnen i området är ute och leker i snön. Alla verkar allmänt trötta på det grå, kalla, blöta och tråkiga vädret vi har just nu. Då gäller det att hitta guldkanterna som gör livet lite roligare och lättsammare.

Idag finner jag min glädje i att dricka te ur min turkosa kopp ifrån Rörstrand Gul (eller var det gol?), äta lättfil ur en skål ifrån Vereco France (är det någon som vet vilket årtal dessa glasprodukter tillverkades?) och en god macka på Rörstrands tallrik Marie.

För att få lite värme passar jag även på att ta upp lite soppa ur frysen. Det blir både en fröjd för ögat och gott att äta när man tar fram Rörstrands djupa taillrik Marie. (Tyvärr är underläggen nyproducerat 70-talsmönster. Någon som vet hur bordstabletter/underlägg såg ut under 1950-talet?)Visst har Rörstrand Marie en härlig dekor?Hur gör Ni för att få Söndagarna att kännas lite roligare eller lyxigare?Stringhyllan, ett måste i hemmet!


Nu äger jag inte någon stringhylla själv men jag är givetvis på jakt efter en när ekonomin tillåter och jag hittar en som jag vill ha!

Bläddrar man runt på internet kan man hitta mycket information. Inne på Wikipedia kan man läsa historien om hur stringhyllan kom till. Detta är vad som skrivs på sidan:

"Stringhyllan, eller stringbokhyllan, skapades av Nisse och Kajsa Strinning 1949. Den består av fanerade hyllplan som hängs på plastöverdragna metalltrådsgavlar.

Det började med att Bonniers folkbibliotek initierade en tävling 1949, där de sökte en monterings- och utbyggbar bokhylla. Nisse och Kajsa Strinning skickade in sitt förslag som var en sorts utveckling av ett diskställ som hette Elfa som Nisse designat några år tidigare. Hyllan, som kom att få namnet String, vann tävlingen. Efter att den förevisats på H55-utställningen i Helsingborg 1955 kom den att bli en enorm försäljningssuccé långt in på 1960-talet.

Senare utvecklades serien från att ha varit vägghängande till att också få en golvstående modell med bland annat vitrinskåp, chiffonjé, lådsektioner, sekretär och tidningshylla.

Stringbokhyllan har börjat nyproduceras igen."

Mycket bra information tycker jag! För er som inte vet vad en stringhylla är kommer här en en liten bild.(Bild lånad från GP)Välkommen hem till mig!


Jag tänkte visa er hur det ser ut hos mig för tillfället. Nu har jag inte fotograferat överallt eftersom denna blogg är fokuserad på just 1950-1960-tal. Jag har fotograferat de ställe som har något ifrån de årtalen och givetvis vill jag påpeka att det kommer mer. Jag har kanske inte mycket 1950-1960-tal hemma men jag älskar det lilla jag har!

Här ser ni våra nyuppsatta gardiner i sovrummet. De når hela vägen ner till golvet och behöver nog kortas en bit. (Någon som vill sponsra mig med en symaskin? *skrattar*) De hittade jag på Myrorna i Malmö. En liten närbild på mönstret i gardinen och även dess rätta färger. (Det är tyvärr inte lätt för mig att få rätt färger när jag tar foto)Vi fortsätter i sovrummet och här ser ni vår skänk. Duken är köpt på Erikshjälpen och ljusstaken hittade jag i någon retrobutik i Malmö. (Minns tyvärr ej namnet!)En liten närbild på ljusstaken och duken.Då vandrar vi vidare till köket och tittar på köksbordet. Alla saker förutom fruktknivarna kommer från Erikshjälpen. Fruktknivarna har jag fått av mormor.En liten närblid på köksduken.På denna bild ser vi en del av diskbänken, flaskorna är nyköpta och "hållaren" (vad kallas sådana egentligen?) har jag fått av min farmor.
Ovanför spisen hittar vi kryddburkar och äggkoppar från Erikshjälpen. Även dessa fruktknivar kommer ifrån min mormor.Låt oss gå in i vardagsrummet och titta. Här ser vi en skål ifrån Jie Gantofta som är köpt på Myrorna. Duken, ljusstaken, glaset och underlägget (under glaset) köptes på Erikshjälpen. Vasen hittade jag inne på Lagerhaus.En liten närbild på duken.Sist men inte minst beger vi oss ut i hallen. Där hittar vi det som allra mest säger 1950-tal hemma hos mig. Spegeln i Teak, vasen och lampskärmarna kommer ifrån Erikshjälpen. Hyllan och lamporna i Teak hittade jag i en antikaffär inne i Lund. (Sminket och parfymen är givetvis inte 1950-tal)Här ser vi en typisk telefon från 1950-1960 och den fick jag av min mormor.Då var rundturen över för denna gång. Ni får gärna ställa frågor om det är något ni undrar över. Finns det några saker ni känner igen och har lite information om får ni gärna berätta om det för mig.


Komplett samling?


Som jag skrev i ett tidigare inlägg, fick jag tag i kaffeservisen från Karlskrona 5720. Samtidigt som jag köpte kaffenkannan till servisen fick jag veta att det även fanns ett uppläggningsfat men jag hade tyvärr inte råd att köpa det då. Tack och lov var min far så snäll att han erbjöd sig att köpa det till mig så att jag skulle kunna få en komplett servis.

Jag undrar dock om det var den sista delen i servisen eller om dett finns fler delar? Är det kanske någon av mina läsare som vet det?

Såhär ser fatet ut i alla fall och jag kan redan nu se det framför mig fyllt med varma nybakade kanelbullar.Såhär ser stämpeln ut under fatet.Följ med min kopp på en resa


När jag fick min fina servis tänkte jag att det kunde kanske vara en bra anledning till att lära sig dricka kaffe. Jag menar man kan ju inte bara låta kopparna stå i skåpet och se vackra ut. Eller kan man det?

Jag tog i alla fall fram en av mina söta koppar och kokade lite kaffe.

Här har jag fyllt halva koppen med kaffe och lite socker.Sedan fyllde jag på med mjölk.
Efter det satte jag mig ner i soffan och tänkte börja smaka
på kaffet och försöka njuta en liten stund.Såhär mycket lyckades jag dricka innan jag insåg att det INTE
kommer bli en kaffedrickare av mig!Men vet ni? Det går precis lika bra att dricka te ur dem!När man minst anar det så händer det!


Jag satt här idag och letade efter lite information om en av mina koppar och mitt i allt letande fann jag den. KAFFEKANNAN till min älskade servis. Var jag fann den vill jag inte avslöja men det kommer nog bli ett av mina favoritställe. Jag trodde verkligen inte att jag skulle lyckas hitta den så snabbt, mina tankar gick till och med åt att jag aldrig kommer få syn på den men där fanns den och jag kände ett lyckorus genom hela kroppen när jag fick syn på den.

Är det inte en skönhet?

Aldrig tidigare har jag sett denna udda formgivning på en kaffekanna och för att inte tala om det ljuvliga mönstret. 200 kronor fick jag ge för den och det var den verkligen värd. Inte en enda repa eller något nagg på den. När lönen kommer blir det ett serveringsfat i samma serie som jag fick information om idag. Fatet befinner sig på samma ställe som kaffekannan fanns och jag hoppas verkligen att det finns kvar när lönen har kommit!


Så tokigt det kan bli!


Igår fyndade jag (som ni kan se i det tidigare inlägget) en hel del men allt var inte lyckat. På hyllan där alla diskställ brukar stå hittade jag ett litet och nätt ställ som skulle passa perfekt hemma hos oss. Jag blev totalt grundlurad! När jag kom hem strök jag en handduk och gjorde så fint på diskbänken, ställde dit diskstället och skulle testa att sätta lite tallrikar i det. "Va? Tallrikarna passar ju inte! Vad är detta för ett konstigt diskställ??"

Det visar sig att detta inte alls är något disktäll. Kan ni lista ut vad det är? Det tog mig hela kvällen att komma på vad denna ställning skulle användas till. (Svaret finner du längst ner i inlägget)

Det bästa köpet jag gjorde igår var givetvis den ljuvliga koppen med tillhörande fat från Rörstrand. Under fatet står de "Rörstrand 601". Jag är verkligen inte bra på det här med att hitta information om mina små fynd. Jag tar tacksamt emot hjälp av Er som vet mer!


Är den inte ljuvlig?


Rätt svar: Det är ett Cd-ställ.En tur på stan...


...blev det igår och det resulterade i massor av glädje men även lite irritation.

Det blev en sväng ner till Erikshjälpen. (Förresten kan jag säga att pensionärer är som galna när det gäller second hand! Köar utanför butiken en stund innan de öppnar och när de väl släpper in trycker de på igenom dörren för att de ska komma fram och få alla fynden så fort de bara kan) Hur som helst är jag väldigt nöjd med min runda på stan. "Vad köpte hon då?" undrar ni säkert.


Det blev fyra lampskärmar, skärmarna i denna bild jag gav jag 13 kr för, ett underlägg till glas eller kopp 3 kr, ungsfast form 30 kr (dock är den nog inte äkta 1950-tal), en kopp med tillhörande fat 25 kr, tre stycken grytunderlägg(?) 7 kr styck, två gafflar, två skedar, fyra knivar i svart bakelit 10 kr styck och en ljusstake för 12 kr.

Ugnsformen kommer inte att användas som en ugnsform utan jag har hittat en mycket bättre plats för den.

Den fick fungera som ett fruktfat och den gör ett himla fint jobb måste jag säga!

Såhär blev det när jag satte upp mina nyköpta lampskärmar.

De ser verkligen ut att höra till lamporna. En perfekt matchning!

Ljusstaken är nog nyproducerad men den ser ut att komma ifrån 1950-talet i mina ögon och jag fastnade för de fina färgerna så den fick följa med hem och bosätta sig bredvid min vackra vas som jag köpte på Lagerhaus.


För att inte göra inlägget oändligt långt ska jag i ett annat inlägg visa er dagens bästa och dagens sämta inköp.


Mitt bästa köp!


För tillfället är detta mitt absolut bästa köp! En hel servis (om man bortser från att kaffekannan saknas *morr*) på 20 koppar, 22 fat och 26 underfat till kopparna. Vem som designat den och vilket årtal det är kan jag verkligen inte hitta någonstans men under står det i alla fall UE Uppsala Ekeby Krlaskrona. När jag såg den var jag bara tvungen att ha den. 750 kr ville säljaren ha och jag gav 700 kr.

UPPDATERING: Jag lyckades hitta kaffekannan och den kan Ni se i detta inlägg.

Här har ni teskedarna i bakelit som jag pratade om igår!

Visst passar de underbart ihop med servisen? Nu ska jag bara lyckas hitta 15 likadana.

Supernöjd känner jag mig och teskedarna blev faktiskt pricken öve i:et. Detta är sann lycka!


Vilken fiffig liten sak!


Idag gick jag in på Uggleboden. Det är en liten, liten second handbutik som ligger i Lund (nere i skåne för den som inte vet). Där säljs det hushållsartiklar, kläder, hanndukar, sängkläder, tyger med mera. Många gånger går man bara förbi den lilla butiken utan att tänka på den och oftast vandrar man inte på den gatan alls. 

På mitt nuvarande jobb har jag lärt känna en av de som står i butiken och tänkte jag att jag kunde ta mig en liten sväng inom och se om de kunde tänkas ha något fynd. Minsann! De hade några småsaker som fångade mitt intresse. Bland annat denna läckra...


Kan du gissa vad det är?

...lökhållare, närmare bestämt en "Hacke Lökhållare". Direkt när jag fick syn på den började jag le och kände mig lite varm inombords. Väl värd sina 5 kr tycker jag!

Det är Henry Hulthén ifrån Helsingborg som kommit på denna fiffiga uppfinning någon gång efter 1954. (Vill du veta lite mer om honom kan du läsa en artikel ur Helsingborgs Dagblad här)

Några andra fynd var en flasköppnare i Teak och stainless steel 5 kr,två kaffemått 5 kr st,


ett fat i rostfritt stål 5 kr (kan det vara ett askfat?)

och sist men inte minst fick jag tag i fem små teskedar med benvit bakelit för 5 kr men de får ni se i ett annat inlägg lite senare.Den är inte bara snygg...


...den fyller en fuktion också!

Denna ursöta kastrull/gryta hittades på Erikshjälpen. Tråkigt att den är lite kantstött vid kanten på locket men vad gör väl det egentligen? Det är trots allt en väldigt gammal kastrull. Om det var något prisfynd vet jag inte då jag gav 55 kronor för den. (Är det dyrt eller är det ett fynd?) Kastrullen kommer ifrån någon av kockums kollektioner (vilken kollektion det är har jag inte lyckats ta reda på. Du kanske vet vilken kollektion och årtal det är?).

Väldigt enkel men fin på ett vardagligt sätt. Jag blir i alla fall glad när jag tar fram och använder den.Novisen vid spisen - en klassiker!


Går Du in på Sveriges Radio och tittar under P1's minnesarkiv kan du hitta go'bitar från det ljuva 1950-talet. Bland annat kan man höra Novisen vid spisen med Tore Wretman. Detta program började sändas 1950. Tore undervisar den hjälplöse Novisen Folke Olhagen i konsten att laga mat.

Vissa stunder märks det att stackars Folke inte alls är van vid att laga mat men på den tiden var det trots allt kvinnans uppgift att stå vid spisen. Mannen hade nämligen ett "riktigt" arbete utanför hemmet och när han väl var hemma skulle han få njuta av sin lediga tid.

För att lyssna på detta underhållande matlagningsprogram kan du klicka på någon av följande länkar:
*Parisersmörgås
*Halstrad Makrill
*Soppa
*Förlorade ägg
*Potatisbullar
*Omelett

Har du hittat något roligt radioprogram från åren 1950 till 1960 får du gärna skicka en länk till mig i kommentarsfältet!Finns det fortfarande fruktknivar?


Det kan man undra, det är inte vanligt att se i alla fall. Fast, det är kanske å andra sidan inget som jag tittar efter i butikerna. Under 50-talet fanns det gott om fruktknivar och olika ställningar som de skulle sitta i.

Detta fruktknivssätt är något av det första 50-tal som kom in hos mig. Det kommer från min mormor och hon hade två likadana ställningar men bara en uppsättning knivar.

Här har jag satt några knivar som har tillhörande gafflar. Jag tror de är från 60-talet och i min fantasi ska dessa användas till "sillafatet" under påsk, midsommar eller jul. Kan ni inte tänka er hur ljuvligt det skulle vara att få njuta av sillmacka när man har så fina bestick? (Bild på gafflarna kommer)

Vad tycker ni om ställningar? (Personligen tycker jag att de är lite festliga men jag skulle nog vilja en eller två i Teak!)


Välkommen!


Här börjar en underbar resa genom tiden. Jag ska förflytta mig till 1950- och 1960-talets underbara värld! Till stor del kommer jag att inrikta mig på just 1950-talet men enligt hur jag ser på det går 1950- och 1960-talet ihop lite med varandra.

Det kommer bli en spännande resa för mig då min man inte alls delar detta intresse. Jag är ensam med att tokälska 1950-talet här hemma men jag ska göra vad jag kan för att få in det i hemmet och njuta av det ändå.

Enligt mig finns det inga ljuvligare hyllor än stringhyllan och det finns inga vackrare bokhyllor/skåp/byrålådor än de som gjordes i Teak under 1950-talet och för att inte tala om porslinet och kläderna. Enligt min man finns det nästan inget fulare.

Låter detta intressant? Då är Du givetvis välkommen att följa mig under resans gång!


Bloglovin


Följ min blogg med bloglovin