Gammal biograf? (Ny uppdatering!)


Gårdagen bjöd på Power Meet i Hässleholm och under cruisingen fick jag syn på denna underbara neonskylt. (Passar på att nämna att det var roligt på både Power Meetet och cruisingen. En träff Ni borde besöka någon gång om Ni inte redan gjort det)

Det är en biograf som legat där en gång i tiden. Utifrån det lilla jag kunde se där jag satt i bilen såg det ut att vara en butik nu. Roligt att de låtit både skylten och det lilla taket över ingången sitta kvar. Jag hoppas de kommer få stanna där! (Det kan vara så att det fortfarande är en biograf, det var lite svårt att se ordentligt där jag satt. Någon som vet om biografen finns kvar?)Uppdatering!: Rebecca berättar detta i en kommentar:

"Biografen Park har sedan några år tillbaka flyttat till Kulturhuset vid centralen. Den finfina skylten har de dock lämnat kvar och lokalen stod tom i många år. Jag tror det var förra sommaren som en presentbutik flyttade in där. Vad jag har förstått har de försökt behålla så mycket av interiören som möjligt, men jag har faktiskt inte varit där inne (sedan biografen flyttade då).
Vänliga hälsningar från en Hässleholmsbo"

Uppdatering 2: Rasmus berättar om utseendet i den gamla biografen i en kommentar. Visst låter det underbart?
"Inredning. Inne i foajen möts du av marmor golv. Det man lägger märke till att ju längre in man tittar destu större blir det, det för att golvet längre fram sänkts och foajen öppnar upp mer.
Höger sida fanns det speglar för att göra intrycket av rummet ännu större. mitt i foajen finns ett utställning bås i mitten runt en pelare. Nergång till toaletterna fanns till höger vilket låg under foaje golvet. in till vänster öppnade sig foajen upp med en stor curvad vägg som var klädd i illrött skin, från golv till tak med svarta knappar fast satta. soffan som följde väggen var i början av samma skin men efter många år byttes det till svart tyg.

Biografen var som en så kallad singelbio(en salong). Vid slutet mellan den röda skinväggen och kassan som var längsgående med bakvägen i foajen fanns ingången till salongen. Denna singelbion(en salong) var ritad så ifall gick ut och in i salong så skulle det inte störa de som satt och tittade. Därför det första man möter när man går in är en vägg man måste gå till vänster eller höger. När väggen slutar börjar ett räcke som följde den bakre radens kurva.
Salongen var bestyckad av mahongny från Nigeria från golv upp till 1,5m på sido väggarna. Dock allt bakom den inre bakväggen i salongen var klädd av detta från golv till tak. Sido väggarna hade lampor som en lokal smedja hade gjord i guldmässing, ser ut som blommor och näktar var glödlamporna. Vit var resten av väggarna och taket.
Bakre raden var bruna skinnsoffor resterande stolar som dagen plus fotöljer man kan hitta på dagens biografer. Detta var 1998. Stolarna hade matt mörk lila färg på tyget och var 256st, när de öppnade hade dem 409 platser. När vi flyttade till kulturhuset gjorde vi en exakt kopia av neonskylten och har en likadan nu på vår vägg.

Hoppas detta gör att ni kommer åter igen till power meat hässleholm som någon utflyckt efter bilträffen på hässleholmsgården."

Kommentarer
Postat av: Rebecca

Biografen Park har sedan några år tillbaka flyttat till Kulturhuset vid centralen. Den finfina skylten har de dock lämnat kvar och lokalen stod tom i många år. Jag tror det var förra sommaren som en presentbutik flyttade in där. Vad jag har förstått har de försökt behålla så mycket av interiören som möjligt, men jag har faktiskt inte varit där inne (sedan biografen flyttade då.

Vänliga hälsningar från en Hässleholmsbo

2010-05-31 @ 13:12:10
Postat av: Clinen

Rebecca: Kul att du berättade lite mer om den gamla biografen! Synd att man inte gick omkring i Hässleholm under dagen. Då hade jag kanske haft lite bilder på inredningen också.

2010-05-31 @ 19:49:55
URL: http://clinensljuvafemtiotal.blogg.se/
Postat av: Rasmus

Inredning. Inne i foajen möts du av marmor golv. Det man lägger märke till att ju längre in man tittar destu större blir det, det för att golvet längre fram sänkts och foajen öppnar upp mer. Höger sida fanns det speglar för att göra intrycket av rummet ännu större. mitt i foajen finns ett utställning bås i mitten runt en pelare. Nergång till toaletterna fanns till höger vilket låg under foaje golvet. in till vänster öppnade sig foajen upp med en stor curvad vägg som var klädd i illrött skin, från golv till tak med svarta knappar fast satta. soffan som följde väggen var i början av samma skin men efter många år byttes det till svart tyg. Biografen var som en så kallad singelbio(en salong). Vid slutet mellan den röda skinväggen och kassan som var längsgående med bakvägen i foajen fanns ingången till salongen. Denna singelbion(en salong) var ritad så ifall gick ut och in i salong så skulle det inte störa de som satt och tittade. Därför det första man möter när man går in är en vägg man måste gå till vänster eller höger. När väggen slutar börjar ett räcke som följde den bakre radens kurva. Salongen var bestyckad av mahongny från Nigeria från golv upp till 1,5m på sido väggarna. Dock allt bakom den inre bakväggen i salongen var klädd av detta från golv till tak. Sido väggarna hade lampor som en lokal smedja hade gjord i guldmässing, ser ut som blommor och näktar var glödlamporna. Vit var resten av väggarna och taket. Bakre raden var bruna skinnsoffor resterande stolar som dagen plus fotöljer man kan hitta på dagens biografer. Detta var 1998. Stolarna hade matt mörk lila färg på tyget och var 256st, när de öppnade hade dem 409 platser. När vi flyttade till kulturhuset gjorde vi en exakt kopia av neonskylten och har en likadan nu på vår vägg.Hoppas detta gör att ni kommer åter igen till power meat hässleholm som någon utflyckt efter bilträffen på hässleholmsgården.Mvh Rasmus

2011-04-08 @ 00:13:05
URL: http://www.eurostar.se
Postat av: Clinen

Rasmus: Kul! Vi får nog göra ett besök på biografen i sommar. Vilken gata ligger den på och vad finns det för öppettider, vet Du det?

2011-04-08 @ 08:07:39
URL: http://clinensljuvafemtiotal.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? (det är så tråkigt att se "anonym" här)
Kom ihåg mig?


E-postadress: (måste anges men publiceras ej!)URL/Bloggadress:Lätta ditt hjärta här... (Tänk på att jag svarar här inne)

Trackback