Den nya tidens husmoder – så lever hon:


Jag hittade en artikel på Aftonbladet nyss och tänkte dela med mig av den till er också. Vi får bland annat lära oss vad som kännetecknar en husmor idag och vi får även ta del av husmorstips från förr.

Den nya tidens husmoder - så lever hon:

Handlar kläder och möbler på loppmarknader och i vintagebutiker.

Syr, stickar och virkar som avkoppling.

Lagar mat enligt gamla svenska recept. Gärna storkok.

Älskar bakverk och fikar gärna i timmar på konditorier.

Ordnar kafferep och syjuntor.

Undviker att konsumera annat än det allra nödvändigaste. Köper ekologiskt, om det finns. Odlar ofta potatis, morötter och annat i eget grönsaksland.

Renoverar och lagar själv sådant som gått sönder.

Tittar på tv-program som ”Mad men”.

Har oftast arbete men värdesätter sin fria tid högre.

Värnar om miljön.

Lever Du som den nya tidens husmor?


Husmoderns köksalmanacka - Husmödratips från mormors tid

Hatten hänges på hattställ i ett skåp. Den slänges aldrig på klädhyllan i tamburen! Skodon bytas vid hemkomsten och genast sätter man läster i dem.

Glöm inte att taga ut en fläck genast. Vi vilja påpeka, att tvål och vatten ofta är mycket bra, likaså kaffesump och denaturerad sprit. En gröt av piplera, som torkat fullständigt, tar ut fläckar på herrkläder.

Allt som kan lagas skall lagas. I fråga om möbler kan en händig husmor reparera många defekter, bara hon vill! Ty tag inte exempel av forna tiders husmödrar, som väntade med stoppning och lagning.

För att bekämpa mal och flygfän - häng ut och piska alla kläder, rengör garderoberna och peppra ned. Sedan rengöras hyllor, golv och väggar med formalinlösning eller med kolokvintlut.

Ägg skola vara genomskinliga. Varje ägg hålles i ett mörkt rum mot ett ljus. Inga mörka fläckar få synas, då duga de ej till konservering.

Sommaren är årets bästa tid, då ni och familjen skola samla krafter för hela året. Glöm därvidlag inte er själv: förenkla hushållsmaskineriet, så att ni själv får vila, låt barnen gå utan strumpor, så strumppåsen står tom.

Konservera äpplen och grönsaker. Häng dem i torrt och svalt rum, lägg ut äpplena (med papper om varje, sedan de ”svettats”).

Varje ansvarskännande husmor ser över sin hushållsbok och drar sina slutsatser. Har man levat över tillgångarna, och i så fall varpå beror det? Om husmodern är ärlig, måste hon nog erkänna, att hon ibland gjort dåliga köp, ex. tyget till vinterkappan! Varför?


Här kan ni läsa artikeln i sin helhet.






Kommentarer
Postat av: Hanna

hej!



jag kan absolut scanna in och maila över till dig! Inga problem. Är det den mailen du skrev med kommentaren som gäller?



Hanna

2010-02-26 @ 13:46:22
URL: http://hemmahoshanna.blogg.se/
Postat av: Hanna

Då scannar och skickar jag på måndag! :)

Ha en fin helg!



ps. om du inte fått något mail på måndag, påminn mig gärna då! Är lite splittrad i tankarna för tillfället med flytt och grejjer!

2010-02-26 @ 15:50:13
URL: http://hemmahoshanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? (det är så tråkigt att se "anonym" här)
Kom ihåg mig?


E-postadress: (måste anges men publiceras ej!)



URL/Bloggadress:



Lätta ditt hjärta här... (Tänk på att jag svarar här inne)

Trackback